nedelja, 05 april 2015 16:14

Lepša strana medalje: Zašto je dobro biti student?

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Iako je srpski obrazovni sistem daleko od zadovoljavajućeg, postoje stvari zbog kojih su studentske godine ipak najlepše.
 
Završavate srednju školu, punoletni ste, može se reći da ste na vrhu sveta. A što je još bolje, sledi jako uzbudljiv deo mladosti – studiranje!
 
Mnogi biraju fakultete u drugim gradovima kako bi konačno zakoračili u svet odraslih i samostalnih ljudi. Ah, kakva naivnost! Nećemo mi biti ni „o“ od odraslih, ni „s“ od samostalnih dokle god čekamo mame da dođu da nam srede iznajmljene sobe i stanove i da nam pošalju torbe pune lepe, domaće, kuvane (!) hrane. Ali hej, dok nismo pošli na faks, roditelji se nisu baš toliko trudili da nam ugode. Eto, tek kad odeš shvate koliko im nedostaješ da se po ceo dan izležavaš na kauču i samo podigneš noge kada mama prođe sa usisivačem. Tako da, ta nostalgija ima svojih pogodnosti.
 
Mada, ne traje zauvek. Već, samo dok si brucoš.
 
Uglavnom.
 
Samostalnost iliti "sam svoj gazda"
 
Svaki početak je težak, ali ubrzo shvataš da biti student i nije toliko loše. Tvoji ti plaćaju stan, šalju hranu, ponekad se baš i otvore kad šalju džeparac… Pa šta ćeš više, sam svoj gazda!
 
Studiranje je odlična prilika da svako od nas iskuša svoje granice i mogućnost preživljavanja. Dobro, nije baš toliko komplikovano napustiti porodično gnezdo i krenuti svojim putem, ali biti sam na svome nam mnogo pokazuje kakva samo ličnost i na šta smo sve spremni. Na primer, za jedan dan pojedeš sve sarme i potrošiš sav džeparac na jedan raznovrstan noćni život, pa hajde ti se sad snalazi do određenog datuma u mesecu! E na toj muci se poznaju junaci, tj. studenti koji znaju da kalkulišu i organizuju se. Takve situacije bi trebalo da te nauče planiranju, razmišljanju i „triput meri, jednom seci“ ekonomskoj filozofiji tvojih roditelja.
 
Studentske žurke i druženje
 
Na fakultetu upoznaješ super ekipu pa počinješ da otkrivaš čari kućnih i studentskih žurki sa promo cenama pića koje nisu tako niske ni u tvom rodnom gradu. Jeste da ujutru imaš kolokvijum, ali i mi studenti imamo dušu! Ovaj tip žurki spada u rang onih na ekskurzijama, u „diskotekama“ u hotelu.
 
To, bre, sve razuzdano, k’o pušteno sa lanca!
 
„Šta, pola litra bambusa 150 dinara?! Daj odmah tri!“ Ipak ti treba hrabrost da priđeš svojoj simpatiji iz čitaonice ili grupe na fakultetu.
 
Naravno, ovo je samo odskočna daska, tvoj prvi kontakt sa noćnim životom. Kasnije već slede pabovi, klubovi, splavovi, kafane… Ko šta voli, nek’ izvoli. I to skoro svakog dana u nedelji. A kad ćeš da učiš? Ma, ima vremena, čekaj da se još malo izludim!
 
Studentski dom i menza (skoro) za dž
 
Kad se izludiš i dovoljno stasaš (položiš neki kolokvijum i ispit, skupiš dovoljno ESPB bodova da budeš na budžetu) izražavaš želju da počneš da živiš u studentskom domu. Jeftinije je, a i čuo si da je tamo baš „kul“.
 
Kul je da, ali ako imaš dobre cimere i sobu koja nema „kućne ljubimce“ u vidu bubašvaba i glodara. Da, i to se dešava. Ali, dom je i dalje ultra povoljno mesto za život (do oko dve hiljade dinara, zavisi od kategorije), plus je i tu prejeftina menza (doručak, ručak i večera ti dnevno iznesu tačno 171 dinar) sa lepom i kuvanom (!) hranom, što je tvojoj mami ipak najvažnije, jer takve su majke. Što kaže moj asistent, studenti u domu nađu jeftin smeštaj, jeftinu hranu, muža/ženu i ne mili im se da diplomiraju!
 
Popusti
 
Diplomiranje nosi veliki problem – posao vs. vraćanje kući. Uglavnom svako napušta svoje rodno mesto i odlazi „negde“ da studira u nadi da će tu „negde“, gde je bolje i ima više mogućnosti, i ostati. Nažalost, nema svako tu mogućnost i privilegiju.
 
Fakultet čas prođe, zato treba dobro iskoristiti tih nekoliko godina. Naravno, obavezno učite, jer ste zato i tu. Neće biti uvek lako, ali ako vaši roditelji ulažu u vas, odužite im se.
 
Pazite: ako imate dobar prosek, dobijate stipendiju čija suma na mesečnom nivou nije zanemarljiva. Pa makar je potrošili na izlaske, krpice… Imate svoj dinar, a to je tako sladak osećaj.
 
Uz indeks i studentsku čip karticu imate brojne popuste namenjene studentima, počevši od putovanja, preko kupovine i hrane, pa sve do ulaznica za bioskope i pozorišta. (Detaljnije: http://mojakartica.rs/)
 
Neka vaše studiranje ne bude samo sedenje nad knjgom, već i upoznavanje novog grada, njegovih znamenitosti i ljudi.
 
Život u većim gradovima nije jeftin, ali zato studentski popusti omogućavaju da posetite i probate sve što vas zanima i da od njega izvučete ono najbolje.
 
Jeste da naš obrazovni sistem nije toliko sjajan i perspektivan, ali ipak nudi dosta stvari za dž, ili skoro za dž.
 
Pri tom, mladi ste, puni energije, ambicije, snova…
 
Pa, šta vam više treba?!
 
Izvor: portalmladi.com
Pročitano 3560 puta
Aleksandra Zarija

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OklagijaRS

ClickMan

eVrsac

TOV

VrsacMOJKraj

PricajmoOTome

VrsacPlus

OpstinaVrsac

Cefix

KulturniCentarVrsac

parakvadvs

edukacija

VAK

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

ArchLAB