četvrtak, 16 april 2015 13:51

Mocartova muzika za bolje učenje

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Mnogi stručnjaci već godinama savetuju o tome kako živeti i na koji način učiti da bi se postigli najbolji rezultati. Ipak retko ko je spomenuo uticaj Mozartove muzike na mozak. Muzika salzburškog genija dokazano poboljšava koncentraciju, zagreva vijuge i stimuliše mozak. Ta je pojava poznata pod nazivom Mozartov efekat.

Većina ljudi zna da muzika na različite načine utiče na procese u mozgu, aktivirajući prvenstveno centre koji su zaslužni za obradu tonova. Takođe utiče na raspoloženje, daje energiju ili nas pak opušta. Međutim, muzika austrijskog majstora na moždane procese deluje na jedan sasvim drugačiji način.

 

Muzika u ritmu mozga

Fizičar i neurobiolog George Bernard Shaw primetio je da se slušanjem Mozartove muzike poboljšava sposobnost razmišljanja, pa je sproveo eksperiment kojim je ispitivao koji su delovi mozga aktivirani u trenutku kad muzika dospe u uho.

Nalazi su pokazali da je Mozartova muzika izuzetak, budući da se glasnoća tona u njegovim delima smenjuje u razmaku od tačno 30 sekundi, što je jednako uzorku moždanih talasa. Upravo zbog toga sinhronizuju se leva i desna hemisfera mozga, što dovodi do opuštanja, poboljšanja koncentracije i sposobnosti razmišljanja.

 

Mozart razvija kreativnost

Na taj način Mozartova muzika pomaže vam da “zagrejete” mozak, te pomaže određenim složenim neurološkim obrascima koji učestvuju u višim moždanim aktivnostima kao što su matematika i šah, utvrdio je Shaw.

Na isti način takva muzika pomaže u intuitivnom razmišljanju, a bez obzira na naše muzičke preferencije i prethodnom poznavanju Mozartovog opusa, ona omogućuje jasnije izražavanje i pobuđuje kreativna i motivacijska područja ljudskog mozga.

Zaključak je jasan, pre učenja slušajte Mozartovu muziku, vredi pokušati.

 

Izvor: studentskizivot.com

Pročitano 3401 puta
Aleksandra Zarija

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OpstinaVrsac

parakvadvs

TOV

ArchLAB

VrsacPlus

eVrsac

iserbia

ClickMan

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

edukacija

KulturniCentarVrsac

VrsacMOJKraj

Cefix

OklagijaRS

VAK