sreda, 16 decembar 2015 10:44

Oni imaju po dva indeksa i najbolju formulu uspeha koju ćete čuti danas!

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Velika nezaposlenost i povećana stopa mladih visokoobrazovanih građana koji iz godine u godinu u sve većoj meri napuštaju Srbiju slika je na koju smo navikli. Međutim, da izuzeci postoje potvrđuju i ovi novosadski studenti koji imaju po dva indeksa.
 
Ksenija Vojinov na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu studira Srpsku književnost, gde je na četvrtoj godini, a školske 2015/16. paralelno je upisala i studije filozofije. Kaže da je filozofiju upisala, jer je osim književnosti to jedina oblast kojom bi se bavila, pisala i istraživala. Na pitanje šta smatra najvećim benefitima i da li misli da će joj dve diplome državnog fakulteta u budućnosti možda lakše doneti zaposlenje, skromno odgovara.
 
“Benefit koji vam nudi studiranje na ove dve studijske grupe jeste na strani duhovnosti. Svako može da uživa u čitanju knjiga, predstavama i filmovima, i da piše o tome, ali vi stičete znanja koja vam daju dublji uvid u ove tvorevine duha”, smatra Ksenija i dodaje da se nada lakšem zaposlenju, ali ne razmišlja intenzivno o tome.
 
Ova ambiciozna devojka se trudi da odlazi na sva predavanja, a pored toga je i član Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta.
 
Vanja Glišin pohađa studije žurnalistike na Filozofskom fakultetu i političke nauke na Fakultetu za evropske pravno-političke studije (FEPPS). Interesovanje za retoriku, pisanje i izlaganje tekstova na različite teme, ali ujedno i interesovanje za savremene međunarodne odnose i geopolitiku bili su presudni da upiše baš ova dva fakulteta.
 
Vanja kaže da mu je cilj kvalitetno znanje i visoke ocene, koje će mu, kako se nada, obezbediti da doktorske studije završi u inostranstvu, na univerzitetu Uni Wien u Beču. Ovaj mladi intelektualac je živi dokaz da je dobra organizacija pola posla, jer osim fakulteta ima široku lepezu aktivnosti kojima se bavi.
 
“Treniram 4-5 puta nedeljno, pohađam kurs stranog jezika, izlazim, družim se sa ljudima, takođe sam volonter u Crvenom krstu, u Kancelariji za mlade i u neformalnoj grupi „Wake up“, ali i fudbalski sudija”, objašnjava Vanja.
 
Njegova poruka za sve vas je: “Koliko ste preduzetni, toliko ste uspešni.”
 
Aleksandar Vukmir je još jedan akademac – društvenjak. Pohađa studije sociologije i filozofije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, ali smatra da bi zakon trebalo da se promeni.
 
“Nije dobra praksa da neko ko poseduje dva indeksa, po Zakonu o visokom obrazovanju, na jednom fakultetu može da bude na budžetu, a na drugom mora biti samofinansirajući student, jer bi valjda obrazovanije stanovništvo trebalo da bude cilj svima”, kaže Aleksandar i tvrdi da je svrha života sticanje znanja, iskustava, ali i veće konkuretnosti na tržištu.
 
Pročitano 2597 puta
Jasmina Krajovan

Četvorogodišnja devojčica izgubljena u svetu odraslih. 

 

 

jasmina.krajovan@studentivrsac.org

Budi u toku! :)

Prijavite se na mejling listu kako biste na vreme dobili važna obaveštenja.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

parakvadvs

VAK

VrsacPlus

TOV

iserbia

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

KulturniCentarVrsac

ClickMan

eVrsac

Cefix

VrsacMOJKraj

ArchLAB

edukacija

OklagijaRS

OpstinaVrsac