utorak, 26 januar 2016 08:09

Kažnjavanjem do fer studiranja

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Varanje na ispitima najčešći je prekršaj kojim se bave disciplinske komisije na fakultetima. Važeći Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata ima samo opštu formulaciju "polaganje ispita nedozvoljenim sredstvima". Predlogom novog pravilnika uvodi se lepeza prekršaja, samim tim i odgovarajućih kazni.
 
Uvrede i pretnje profesorima, prepisivanje, korišćenje bubice, podmetanje tuđih radova neke su od povreda koje predviđa novi Pravilnik. On će omogućiti, kažu donosioci, pravičniji sistem kažnjavanja. Novine dozvoljavaju da se studentu zabrani polaganje ispita u samo jednom ispitnom roku. Prema važećim propisima, minimalna suspenzija traje 15 nedelja.
 
„Nove vrste prekršaja koji su praćeni razvojem informacionih tehnologija. Mi do sada prosto za neke stvari koje su se dešavale na našim ispitima nismo ni predviđali da tako nešto može da postoji. Prvi put se u pravilniku Beogradskog univerziteta delo plagijarizma pominje eksplicitno“, ističe prof. Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta.
 
Studenti zameraju što se njihov glas nije dovoljno čuo u izradi pravilnika. Dodaju i da će problemi nastati kada on počne da se primenjuje. Strahuju da pravila neće biti jednaka za sve.
 
„Da je jedna odgovornost za sve studente apsolutno ista na bilo kom fakultetu jednog univerziteta pa i dalje. Da li će to funkcionisati zaista onako kako treba ili ne, zavisiće od disciplinskih komisija, što ne bi smelo, ali vrlo verovatno će zavisiti od komisija koliko i kako će biti primenjeno“, navodi Nebojša Aleksić iz SKONUS-a.
 
Iz društva stiže pogrešna poruka da su plagijati i nedozvoljena sredstva često brži put do bolje ocene i napredovanja, stav je stručne javnosti.
 
„Potrebne su godine, pa i decenije da bi se jedan vrednosni sistem formirao, uspostavio. Dakle, da mi iz kulture koja favorizuje neznanje, ili promoviše ili dozvoljava neznanje, dođemo u situaciju da budemo kultura koja ceni i vrednuje znanje, talenat, kreativnost i rad pre svega“, tvrdi kulturolog Maja Vukadinović.
 
Tada fer studiranje neće zavisiti od jednog dokumenta. U međuvremenu, čeka se njegovo usvajanje. Novi Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata, kako je najavljeno, počeće da se primenjuje tokom ove akademske godine.
 
Pročitano 3124 puta
Jasmina Krajovan

Četvorogodišnja devojčica izgubljena u svetu odraslih. 

 

 

jasmina.krajovan@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

VrsacPlus

eVrsac

VrsacMOJKraj

KulturniCentarVrsac

TOV

edukacija

PricajmoOTome

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

OklagijaRS

ArchLAB

Cefix

parakvadvs

ClickMan

VAK

OpstinaVrsac