nedelja, 29 maj 2016 07:24

Snežana Đenić: "Ideje vredne širenja"

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Prva TEDx Vršac konferencija održaće se 5. juna u Kongresnoj dvorani Centra Millennium sa početkom u 11 časova.

Idejni pokretač i nosilac linence ovog događaja je Snežana Đenić, diplomirani sociolog-master. Od 2013.godine zaposlena je u Gimnaziji "Borislav Petrov Braca" u Vršcu kao profesor ustava i prava gradana i sociologije. Jedan je od osnivača i predsednica udruženja "Eduakcija". Veruje da je permanentna edukacija jedini pravi put napretka. Zaljubljenik je u koncept TED-a i zbog toga želi da ga približi i našim sugrađanima.

Sa njom smo pričali o značaju TED-a, samoj konferenciji i govorima, kao i o daljim planovima.

 

Nažalost, mnogi od nas nisu upoznati sa TED-om. Da li možete da nam kažete nešto o tome , šta jeTED i koja njegova glavna ideja?
TED je neprofitna organizacija koja je 1984. godine osnovana sa ciljem organizovanja konferencije na kojoj bi bile predstavljene nove ideje u oblasti tehnologije, zabave i dizajna. Prva TED konferencija održana je u Kaliforniji i na njoj su, između ostalog, prikazani demo snimci novog Mekintošovog rečunara i Sonijevog kompakt diska. Sledeća konferencija održana je 1990. godine i od tada se redovno održavaju godišnje TED konferencije na kojima su govornici najznačajniji svetski naučnici, mislioci, umetnici i aktivisti. Konferencija je iz Kalifornije prebačena u Vankuver, gde se i danas održava.
Neki od najistaknutijih govornika na TED-u su Bil Gejts, Al Gor, Stiven Hoking, Stiv Džobs, Gordon Braun...
Slogan TED-a je “Ideje vredne širenja“. Da bi neka ideja bila prezentovana na TED-u mora biti inovativna i imati širi društveni značaj. TED konferencije su multidisciplinarne, a govornici imaju do 18 minuta da izlože svoju ideju. Nema rasplinjavanja i zamaranja publike, već se fokus stavlja na suštinu prezentovane ideje. Govori se snimaju i postavljaju na sajt TED-a, odakle se besplatno mogu skinuti.

Koja je razlika između TED-a i TEDx-a?

Zbog velikog interesovanja za godišnju TED konferenciju, ali i zbog organičenog broja mesta, TED je pokrenuo TEDx-program nezavisno organizovanih događaja lokalnog karaktera. Prema licenci TED-a danas se u preko 130 zemalja održavaju konferencije po uzoru na TED, na kojima se predstavljaju progresivne ideje iz najrazličitijih oblasti nauke i umetnosti. TEDx je postao globalni pokret, a do sada je održano preko 15500 TEDx konferencija u svetu.

Kada ste se prvi put susreli sa TED-om i kako ste dobili ideju da pokrenete TEDx u Vršcu?
Za TED i TEDx saznala sam pri kraju fakulteta, a nakon prve posećene TEDx-ove konferencije 2013. godine, postala sam zaljubljenik u čitav koncept TED-a i rodila se ideja o pokretanju TEDx-a u Vršcu. Međutim, tada još uvek nisam bila spremna da se upustim u proces dobijanja licence, ali sam TED i TEDx govore počela da koristim u nastavi, kako bih svoje učenike zainteresovala za određene nastavne jedinice i podstakla ih na razmišljanje. Moje dosadasnje iskustvo je pokazalo da je ovaj način rada vrlo efikasan. Ohrabrena reakcijama svojih učenika, poželela sam da duh TED-a oživim i u našem gradu, kako bi i naši sugrađani imali mogućnost  da budu deo ove globalne mreže.

Koji je vaš omiljeni TED govor i zbog čega baš njega izdvajate?
Postoji mnoštvo sjajnih ideja koje su potekle sa TED-a i sigurno dvadesetak govora koje bih mogla da izdvojim, tako da je vrlo nezahvalno odabrati samo jedan. Svakako bih izdvojila govore Kena Robinsona, zatim govor Benjamina Zandera o muzici i strasti, kao i vrlo inspirativan govor Dajane Najad o upornosti, posvećenosti i snazi volje, zahvaljujući kojima ništa nije nemoguće.

Zbog čega su značajni događaji ovog tipa?
Događaji poput TED-a i TEDx-a imaju nekoliko funkcija. Pored edukativne funkcije, koja podrazumeva govornički deo programa, u okviru kojeg od vrlo kompetentnih govornika možemo saznati odgovore na neka važna pitanja, izuzetno je značajna i mogućnost upoznavanja i povezivanja učesnika. Na konferenciji, u pauzama, možete upoznati govornike, postaviti im pitanja, ali i razmeniti iskustva i ideje sa ostalim učesnicima, koje mogu rezultirati čak i otvaranjem novih poslovnih prilika.

Ko su govornici na prvoj konferenciji koja će se održati u našem gradu i kakva su Vaša predviđanja?
Na našoj prvoj konferenciji imamo govornike iz ražličitih oblasti nauke i umetnosti. To su: astrofizičar Darko Donevski, filozofkinja Marija Mitrovanov, novinarska RTS-a i asistentkinja na Fakultetu političkih nauka Milica Jevtić, zatim digitalni preduzetnik Miloš Belčević, dizajnerka Jelena Kovačević, IT pravnik Žarko Ptiček, profesor sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta Oliver Tošković, mladi naučnik Nikola Tepić i slikarka Biljana Cincarević. Više o njima i njihovim govorima možete pročitati na našoj Fejsbuk stranici. Na osnovu dostavljenih transkripta govora, slobodno mogu reći da nas očekuje vrlo zanimljiva konferencija.

Da li će na konferenciji, pored samih govora biti i nekog pratećeg programa?
Pored govorničkog dela programa, imaćemo i muzički program, ali i različite vrste aktivnosti u pauzama između sesija. Ne bih da otkrivam detalje, neka to ostane iznenađenje za naše učesnike.

Da li planirate da u budućnosti organizujete još neke događaje ovog tipa?
Planiramo da, pored godišnje TEDx konferencije, organizujemo i TEDx salone. Prvi bi trebalo da se održi na jesen. Saloni su kraća druženja, na kojima se razgovara o jednoj aktuelnoj temi, uz prikazivanje TED govora i izlaganje jednog gosta govornika.

Da li imate nešto da poručite našim čitaocima?
Ako želite da proširite spektar svojih interesovanja, promenite ugao gledanja na određene društvene pojave i saznate koje su to nove ideje, zahvaljujući kojima možete biti inspirisani i motivisani za izražavanje i realizaciju sopstvenih ideja, prijavite se za učešće na prvoj TEDx konferenciji u Vršcu i budite deo ovog globalnog pokreta. Vidimo se 5. juna u Centru Milenijum!

Pročitano 4521 puta Poslednji put izmenjeno nedelja, 29 maj 2016 12:52

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

parakvadvs

TOV

KulturniCentarVrsac

edukacija

OpstinaVrsac

OklagijaRS

ClickMan

VAK

PricajmoOTome

iserbia

ArchLAB

VrsacMOJKraj

VrsacPlus

Cefix

eVrsac