četvrtak, 27 novembar 2014 19:41

Intervju – Dejan Marković (Alumni klub DMuS)

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Dejan Marković je student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i nacionalni koordinator Alumni kluba Dostignuća mladih u Srbiji, Alumnize.RS. Dejan će sa nama podeliti svoja iskustva stečena kroz preduzetničke programe organizacije Dostignuća Mladih u Srbiji, objasniti nam šta je Alumni klub i približiti atmosferu sa sastanka nacionalnih koordinatora evropskih alumni klubova, koji se održao u Beogradu od 21. do 24. novembra 2014. godine.

 

1. Pre nego što nam kažeš kakav se evropski sastanak održao kod nas, reci nam nešto više o organizaciji Dostignuća Mladih u Srbiji, njihovim programima i svom iskustvu iz tih programa. Šta si ti naučio kroz DMuS programe?

Sa programima Dostignuća mladih upoznao sam se školske 2008/2009. godine, kao učesnik srednjoškolskog preduzetničkog programa “Učenička kompanija”. Ovaj program predstavlja simulaciju realnog preduzeća, čime se učenici na jedinstven način pripremaju za poslovnu karijeru. Svrha programa je da edukuje i inspiriše mlade ljude da uvažavaju vrednosti slobodnog preduzetništva i da razumeju biznis i privredu.

Dodatno što sam uvideo jeste da u našem društvu postoji problem koji mora da se reši u cilju osnaživanja ekonomije i stvaranja novih poslovnih prilika za mlade ljude, a odnosi se na činjenicu da većina mladih u Srbiji sebi kao cilj postavlja zapošljavanje u državnoj firmi. U Dostignućim mladih i u Alumni klubu (Alumnize.RS), verujemo u preduzetničke vrednosti, a samim tim i u potrebu razvoja malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

 

2. Gde god se pojavi DMuS, tu su i članovi Alumni kluba. Kako je nastao prvi Alumni klub u svetu, a kako je do toga došlo kod nas? Šta je zapravo Alumni klub?

Prvi evropski Alumni klub idejno je nastao 2003. godine, na inicijativu nekoliko mladih evropljana koji su želeli da ostanu u toku sa preduzetničim programima JA-YE Europe organizacije, koja predstavlja najvećeg “proizvođača” preduzetnika u Evropi. Prva JA-YE Alumni Europe konferencija održana je u Litvaniji 2004. godine. Tada je zvanično i osnovana evropska Alumni organizacija JA-YE Alumni Europe.

Alumni duh je donet u Srbiju 2009. godine iz Danske, nakon šeste JA-YE Alumni Europe godišnje konferencije. Kao uspešan i zapažen učenik u programima Dostignuća mladih u Srbiji, pozvan sam da budem deo tima koji će predstavljati Srbiju na ovom prestižnom događaju. Po povratku u Srbiju, želeo sam da podelim to nezaboravno iskustvo, da ga prenesem mladim ljudima u Srbiji, te sam po povratku iz Danske inicirao osnivanje Alumni kluba Dostignuća mladih u Srbiji. Ove godine je JA-YE Alumni Europe mreža proslavila svoj deseti, a Alumnize.RS (srpski alumni klub) svoj peti rođendan.

 

3. Sada, kada smo naše čitaoce uputili u DMuS i Alumni klub, reci nam više o Sastanku nacionalnih koordinatora Alumni klubova Evrope koji se održao kod nas. Zašto baš u Srbiji?

Sastanak nacionalnih koordinatora je zvanični sastanak nacionalnih i internacionalnih koordinatora evropskih alumni klubova. Ugostili smo 34 mlada lidera iz 15 evropskih zemalja. Nacionalni koordinatori JA-YE Alumni Europe mreže proveli su četiri dana u Beogradu gde su, deleći znanja i iskustva iz oblasti liderstva, preduzetništva i organizacionog razvoja, dokazali da današnja omladina brine o ostvarivanju uspešne prekogranične saradnje u Evropi.

Isti sastanak se održao i 2010. godine u Beogradu, te je tako Beograd postao prvi i za sada jedini grad u Evropi koji je imao čast da dva puta bude domaćin istog događaja unutar JA-YE Alumni Europe mreže. A zašto baš u Srbiji – od reorganizacije kluba 2011. godine, naši Alumni članovi su sve više prisutni na evropskim događajima, a naš klub postiže sve značajnije rezultate i pleni pažnju unutar evropske mreže. Pretpostavljamo da je to uticalo na ponovno ukazivanje ovakve časti.

 

4. Krajem leta je takođe održana i Druga Nacionalna Alumni konferencija kod nas. Šta predstavlja ova konferencija i koju ulogu igra u funkcionisanju Alumni kluba?

Nacionalna alumni konferencija okuplja trentutne i bivše polaznike programa Dostignuća mladih u Srbiji. Ideja konferencije je da motiviše i poveže mlade i ambiciozne ljude koji imaju zajedničko preduzetničko iskustvo stečeno unutar DMuS programa. Ovim projektom nastojimo da stvorimo mrežu budućih srpskih i evropskih lidera koji šire preduzetničke vrednosti i podstiču preduzetnički duh u svom okruženju.

 Takođe, ova konferencija je sjajna prilika za sve koji žele bliže da se upoznaju sa alumni klubom, angažuju na projektima i tako steknu jedinstveno iskustvo koje će im biti od neprocenjivog značaja kada krenu u potragu za poslom ili odluče da osnoju svoje preduzeće.

 

5. Pojedini članovi Alumni kluba su postigli velike rezultate nakon DMuS programa u preduzetničkom svetu, a neki se zaposlili i u velikim kompanijama, navedi nam neke primere.

 Posebna vrednost alumni mreže je što bivše polaznike preduzetničkih programa možete da sretnete bukvalno u čitavom svetu, u najrazličitijim poslovnim sektorima. Evropske statistike pokazuju da alumni članovi imaju znatno veću uspešnost pri zapošljavanju i postizanju uspeha pri osnivanju svojih preduzeća. Uspešniji su u zadržavanju i napredovanju na poslu, čime su i njihove zarade veće od proseka.

Pored uspešnih preduzetničkih priča u kojima su srpski alumni već osnovali svoje firme i uspešno posluju u zemlji i inostranstvu, oni rade i u nekim od vodećih svetskih i domaćih kompanija. Neke od njih su Etihad Airways sa sedištem u Abu Dabiju (UAE) i AirSerbia. Pored toga, Beogradski i Megatrend univerzitet će pamititi, za sada, dva studenta prodekana koji dolaze iz redova Alumnize.RS mreže.

 

6. Čini se da mladi veoma dobro prihvataju preduzetnički duh – broj učeničkih kompanija se brzo povećava, te od ove godine imamo i regionalna takmičenja učeničkih kompanija (pored nacionalnog). Samo u Vršcu smo u prethodne dve godine imali tri učeničke kompanije.

Kako bi ovo moglo uticati na budućnost Srbije, jer „na mladima svet ostaje“?

Da, od 2014. godine po prvi put imamo regionalna takmičenja, što je, po mojoj proceni, značajno poboljšalo kvalitet takmičenja. Čitav koncept regionalnih takmičenja ide ruku pod ruku sa idejom o regionalizaciji naše mreže, odnosno otvaranjem regionalnih DMuS kancelarija i osnivanjem regionalnih Alumni klubova u Srbiji. Ohrabrujuće je što se brojevi učenika koji pohađaju preduzetničke programe povećava iz godine u godinu. U tom kontekstu, što pre mladi shvate da treba sami da se izbore za željenu poziciju u poslovnom okruženju i željeni društveni status, to će budućnost Srbije biti svetlija. Kada kažem “sami da se izbore” mislim na to da se izdvoje iz mase srpske omladine koja ne ulaže u sebe, koja ne želi da se obrazuje i nema ambicije i hrabrost da izazove sebe, svoju okolinu i sistem u kome živi, u cilju pravljenja promena na bolje. Neophodno je buđenje svesti na ličnom i profesionalnom planu, a za potrebe rešavanja mnogih društvenih problema u Srbiji, od kojih bih izdvojio nezaposlenost mladih kao jedan od najozbiljnijih, a koji je direktna posledica problema koji sam istakao u odgovoru na prvo pitanje.

 

7. Reci nam nešto o učeničkim kompanijama Candela, Petrako i BookzMatter, koje su bile pobednici dosadašnjih nacionalnih takmičenja.

Sve tri kompanije su predstavljale Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija, kao naši nacionalni pobednici. Zanimljivo je da su pobednici iz Candela kompanije, koja je bila nacionalni pobednik 2012. godine, bili mentori učeničkoj kompaniji BookzMatter, koja je naš obogodišnji pobednik. Kompanija Petrako pobedila je 2013. godine i na početku je takođe imala mentorsku alumni podršku. Ipak, to ne znači da su alumni uticali na odluku žirija na samom takmičenju, već da su ove kompanije bile bolje pripremljene za ono što ih čeka na nacionalnom finalu. Moram da priznam da se ta mentorstva nisu organizovano obavljala kao nešto što je pokrenulo rukovodstvo alumni kluba ili kancelarija Dostignuča mladih, već kao lična inicijativa uspešnih pojedinaca unutar naše mreže, koji su želeli da pomognu svojim drugarima iz iste srednje škole da ostvare što bolji rezultat. Time smo shvatili značaj mentorisanja i monitoringa učeničkih kompanija i to je naredno što želimo da implementiramo u što više škola koje su u DMuS programu.

 

8. Ako bi u jednoj rečenici pokušao da motivišeš srednjoškolce da se uključe u DMuS programe, koja bi to rečenica bila?

Budućnost možete menjati! :)

 

 

 

Pročitano 4221 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 27 novembar 2014 20:52

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

edukacija

TOV

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

OpstinaVrsac

PricajmoOTome

Cefix

ClickMan

OklagijaRS

ArchLAB

VrsacMOJKraj

VrsacPlus

VAK

parakvadvs

eVrsac

KulturniCentarVrsac