ponedeljak, 29 jun 2015 16:22

Vasko Popa

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Danas je za Vršac poseban dan. Danas, 29. juna, obeležavamo 95 godine od rođenja začetnika srpske moderne poezije, akademika i višestruko nagrađivanog pesnika  - Vaska Pope. 
 
Rođen je u Grebencu, selu nadomak Vršca, ali su se njegovi roditelji ubrzo nakon njegovog rođenja preselili u Vršac. Tu je završio osnovnu školu i gimnaziju i napisao prve pesme. Nakon mature odlazi u Beograd gde upisuje književnost na Filozofskom fakultetu, a onda iznenada prelazi na Tehnički fakultet. Drugi svetski rat ga zatiče kod kuće u Vršcu, ali on uspeva da pobegne i već u septembru 1941. u Bukureštu upisuje studije medicine. Međutim, ni medicina ga nije naročito zanimala, pa se već naredne godine seli u Beč, gde upisuje filozofiju.
 
Prilikom posete roditeljima u maju 1943. biva uhapšen i potom prebačen u nacistički logor u Bečkereku (današnji Zrenjanin). U avgustu izlazi iz zatvora i ponovo odlazi u Beč da završi studije. Oslobođenje od nemačke okupacije dočekuje 2. oktobra u Vršcu kao član SKOJ-a, a nešto kasnije se pridružuje Komunističkoj partiji Jugoslavije.
 
Kao jedan od najobrazovanijih mladih ljudi uključuje se u kulturni i politički život Vršca. Jedan je od osnivača Narodnog pozorišta „Sterija“, časopisa „Libertate literara“ koji izlazi na rumunskom jeziku, a radi i na organizovanju štamparije.
 
1946. se vraća u na Filozofski fakultet u Beogradu, upisuje francuski jezik i kniževnost, a studije zaršava 1949. Već uveliko piše pesme, ali ih ne objavljuje. Kada je konačno odlučio da objavi svoju prvu zbirku pesama pod nazivom „Kora“ 1953. naišao je na odličan prijem, kako kod knjževnih kritičara, tako i domaće i strane publike. Zajedno sa zbirkom „87 pesama“ Miodraga Pavlovića, Popina zbirka „Kora“ se smatra početkom moderne srpske poezije.
 
Vasko Popa postaje vodeća ličnost srpske poezije i to ostaje do svoje smrti. Nakon „Kore“ usledile su i zbirke pesama „Nepočin polje“ (1956),  „Sporedno nebo“ (1968), „Uspravna zemlja“ (1972), „Vučja so“ (1975), „Kuća nasred druma“ (1975), „Živo meso“ (1975) i „Rez“ (1981). 
 
Za delo Vaska Pope je karakteristično što se ne koristi interpunkcijom, njegov jezik je jezgrovit i sažet i pun aforizama. Jedan je od najprevođenijih jugoslovenskih pesnika, njegova dela su prevođena na engleski, španski, nemački, italijanski, francuski i druge jezike, a i sam je dosta prevodio sa francuskog. 29.maja 1972. osniva Književnu opštinu Vršac – KOV, a iste godine postaje dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti.
 
Vasko Popa je prvi dobitnik „Brankove nagrade“ za poeziju, ustanovljene u Sremskim Karlovcima u spomen na Branka Radičevića. 1957. dobija „Zmajevu nagradu“, 1968. Austijsku državnu nagradu za evropsku literaturu, 1976. nagradu „Branko Miljković“, 1978. nagradu AVNOJ-a, a 1983. dobija književnu nagradu „Skender Kulenović.“ 
 
Umro je 5. januara 1991. u Beogradu i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Posle njegove smrti pronađena je u zaostavštini nedovršena zbirka pesama „Gvozdeni sad“, zatim nezavršena celina „Lepa varoš V.“, još 19 pesama i knjiga zapisa o umetnosti „Kalem“.
 
Njemu u čast osnovana je „Nagrada Vasko Popa“, koja se dodeljuje od 1995. za najbolju zbirku pesama na srpskom jeziku.
 
Ovo je pesma o Vršcu koju je napisao u leto 1972.
 
Vršac
 
U vinogradarevoj ruci
Pruženoj iz oblaka 
Zlatan grozd
 
U jednom zrnu  kula od kukuruza
U drugoj čaroban Breg
U trećem ravnica majka
 
O ostalim zrnima ulice
Zaspale u podne
I poslednje neukroćene gajde
Veće nego Gradska kuća
 
I neki visokoučeni zvonici
I pšenični dvori i škole tišine
I redionice ljudi-pčela
 
Vinogradareva ruka pomaže 
Grozdu da zri
I brani ga od ptica zlatokradica.
Pročitano 6143 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 29 jun 2017 07:01
Jasmina Krajovan

Četvorogodišnja devojčica izgubljena u svetu odraslih. 

 

 

jasmina.krajovan@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

Cefix

TOV

OpstinaVrsac

iserbia

VAK

KulturniCentarVrsac

ArchLAB

eVrsac

OklagijaRS

parakvadvs

VrsacMOJKraj

edukacija

ClickMan

PricajmoOTome

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu