četvrtak, 21 januar 2016 08:35

Dušan Stankov

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Nakon kraće pauze vraćamo se našim znamenitim sugrađanima. Prošlog puta smo vam predstavili Nikitu Tolstoja, revolucionara i akademika. Ovog puta smo odlučili da vas upoznamo sa inženjerom Dušanom Stankovim, bivšim profesorom Mašinskog fakulteta, stručnjaka za letelice.
 
Dušan Stankov je rođen 30. aprila 1900. godine u Vršcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Nakon završenog Tehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu zaposlio se u Tehničkom birou inženjera Bore Pajevića, i tu radio sve do odlaska na odsluženje vojnog roka. Inž. Stankov se septembra meseca 1927. godine zapošljava u fabrici aviona „Ikarus“u Zemunu, radeći u pogonu na konstrukciji i fabrikaciji aviona. „Ikarus“ je imao aranžmane sa inženjerima koji su imali dugogodišnje iskustvo u gradnji aviona, ali u pogledu statičkog proračuna nisu bili dovoljno obučeni. Njima je dodeljen mladi inženjer Stankov, na osnovu čijih proračuna su njihovi avioni dobijali plovidbene dozvole.
 
  Aprila 1933. godine prelazi u Zemunski „Zmaj“ kao tehnički direktor i na tom mestu ostaje sve do kapitulacije naše zemlje u Aprilskom ratu 1941. godine. Za vreme rata radi na Mašinskom odseku Tehničkog fakulteta u Beogradu u zvanju docenta na predmetu Statistika letelica. U posleratnom periodu profesor Dušan Stankov je nastavio da se bavi konstruisanjem letelica, pa je 1946. godine učestvovao na konkursu koji je raspisala Komanda vazduhoplovstva i na osnovu predratnog bombardera projektovao dvomotorni bombarder koji se nije serijski proizvodio, ali je godinama korišćen za trenažu u obuci pilota bombardera. I dalje je radio na Mašinskom fakultetu u Beogradu na Katedri za vazduhoplovstvo, odakle je otišao u penziju kada je ispunio zakonske uslove u zvanju redovnog profesora. Nakon penzionisanja vraća se u Vršac.
 
 Umro je 4. marta 1983. godine kao penzionisani profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu.
 
Pročitano 3839 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 21 januar 2016 08:48

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

ClickMan

VrsacPlus

ArchLAB

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

edukacija

VrsacMOJKraj

parakvadvs

VAK

eVrsac

KulturniCentarVrsac

PricajmoOTome

TOV

OklagijaRS

OpstinaVrsac

iserbia