sreda, 15 oktobar 2014 13:53

Hemijski fakultet

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Osnovni podaci o fakultetu
Adresa: Studentski trg 12 - 16
Telefon: 011/3282-111
E - mail: www.chem.bg.ac.rs
Sajt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Podaci o studijama
Smerovi: Postoje na fakultetu sledeće studijske grupe: studijska grupa dipl. Hemičar, studijska grupa profesor hemije, studijska grupa dipl. Biohemičar, studijska grupa dipl. hemičar za životnu sredinu
Cena skolarine (redovne studije): 90.000
Prijemni ispit: Pravo upisa na Hemijski fakultet imaju sva lica koja su završila četvorogodišnje srednjoškolsko obrazovanje. Prijemni ispit je obavezan.
Kandidati koji konkurišu za upis na studijske grupe diplomirani hemičar, diplomirani hemičar za životnu sredinu i profesor hemije polažu prijemni ispit iz hemije, dok kandidati koji konkurišu za upis na studijsku grupu diplomirani biohemičar polažu prijemne ispite iz hemije i biologije (prijemni ispit iz biologije organizuje Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu). Uspeh u srednjoj školi nosi maksimalno 40 bodova. Računa se tako što se zbir prosečnih ocena u sva četiri razreda množi sa dva.
Rezultat na prijemnom ispitu boduje se od 0 do 60 poena. Za kandidate koji konkurišu na biohemiju, oba prijemna ispita nose po 30 poena.
Da bi se kandidat upisao na teret budžet,a mora da ima ukupno najmanje 51 bod. Da bi se upisao kao samofinansirajući, kandidat mora da ima najmanje 30 bodova.
Broj studenata: 185 (180 budžet + 5 samofinansiranje)
Šta sve možeš raditi sa diplomom Hemijskog fakulteta: profesor Hemije, rad u raznim labarotorijama.


Opis fakulteta:
Današnji Hemijski fakultet, kao institucija Beogradskog Univerziteta, vodi poreklo iz Liceja (1838-1863) i Velike škole (1863-1905). Licej je u početku imao dva odeljenja: Filozofsko i Pravno. Godine 1853. na Liceju je formirano novo PrirodnoTehničko odeljenje na kojem se, pored ostalih nauka, počela izučavati i hemija. Prvi profesor hemije bio je Mihailo Rašković (1827-1872). On je 1853. godine počeo da predaje neorgansku i organsku hemiju i hemijsku tehnologiju, i da drži vežbe u hemijskoj laboratoriji koju je iste godine osnovao. Ako se profesura, redovna nastava, laboratorija i začetak biblioteke mogu uzeti za minimum uslova koji definišu jednu katedru, onda se može smatrati da je 1853. godine osnovana Katedra za hemiju – preteča današnjeg Hemijskog fakulteta.
Od osnivanja do danas na ovom fakultetu diplomiralo je 2898 studenata. Fakultet je dao 97 specijalista i 345 magistara, kao i 204 doktora hemijskih nauka. Četiri profesora Hemijskog fakulteta su članovi Srpske akademije nauka i umetnosti.
Fakultet obavlja naučnu delatnost kao ravnopravnu oblast svoje ukupne delatnosti. Naučni rad ostvaruje se kroz osnovna, primenjena i razvojna istraživanja, koja se obavljaju u cilju razvoja nauke i struke, podizanja kvaliteta nastave, naučnog i stručnog usavršavanja, razvoja naučnog i nastavnog podmlatka, uvođenja studenata u naučni rad, kao i stvaranja materijalnih uslova za rad i razvoj fakulteta.
Hemijski fakultet organizuje i izvodi studije u toku školske godine koja počinje 1. oktobra i traje 12 kalendarskih meseci.
Na Hemijskom fakultetu školska godina se deli na dva semestra, od kojih svaki traje 15 nedelja. Nastava svih predmeta se organizuje i izvodi u toku jednog semestra.
Svi ostali detalji vezani za režim studija utvrđeni su Statutom Fakulteta.

Hemijski fakultet organizuje i izvodi studije kroz neposredan kontakt sa studentima i kroz neposrednu nastavu. Hemijski fakultet ne organizuje i ne ostvaruje studije i studijske programa na daljinu.

Pročitano 4609 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 22 oktobar 2014 15:43
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

parakvadvs

VrsacPlus

OklagijaRS

edukacija

TOV

ArchLAB

ClickMan

OpstinaVrsac

VrsacMOJKraj

PricajmoOTome

Cefix

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

eVrsac

iserbia

KulturniCentarVrsac