subota, 01 jul 2017 16:46

Da li ste znali za izreku “od Kulina bana i dobrijeh dana”?

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)
Svako od nas je nekada čuo bar deo ove fraze, ako ne i sam upotrebio kao izreku ,,od Kulina bana“ kojom bi želeo da ukaže na starost postojanja neke činjenice, običaja, predmeta i slično. Da li ste se ikada zapitali zašto ova fraza cirkuliše kroz narodne govore i ko je uopšte bio taj ban Kulin? 
 
Kulin ban je bio bosanski ban koji je vladao Bosnom u periodu od 1180. godine do 1204. godine. Neki smatraju da je titulu bana dobio između dvadesete i tridesete godine života. Za vreme njegove vladavine, Bosna se razvijala, a on je ostao upamćen kao dobar vladar, omiljen u narodu. Njegovo ime se danas pominje još u nekim pesmama, kao i u ovoj izreci.
 
Za vreme Kulina bana se mnogo više trgovalo, ali nisu postojali državni mehanizmi koji bi to uređivali dok nije napisana povelja 1189. godine. Tim dokumentom omogućeno je Dubrovčanima da u Bosni slobodno trguju, a Bosni se otvaraju vrata prema svetu. Ova povelja je najstariji document pisan na narodnom jeziku, a sačuvan je u tri primerka koja su pisali različiti pisari. Jedna od njih je u Rusiji, a druga dve se čuvaju u Arhivu Dubrovnika. 
 
Danas, ove povelje predstavljaju spomenike diplomatskog karaktera koje nam ukazuju na razmišljanje srednjovekovnog čoveka i već tadašnje želje istog za otvaranjem puteva ka svetu, ali takođe su ove povelje spomenici koji svedoče o srpskoj pismenosti XII veka. U narodu je pak vreme Kulina bana smatrano prosperitetnim, pa otuda potiče i sama poslovica.  
 
Da li vam je i pre ovog teksta bilo poznato šta znači ova fraza i ko je, zapravo, bio taj Kulin ban? Ako jeste, čestitam vam! Ako ne, onda svakako imate razlog za radovanje, jer uskoro vas čeka još sličnih zanimljivosti! Jedno od njih stiže ubrzo: Koliko toga znate o bogovima koji su “vladali na našim prostorima”?
 
Pročitano 5249 puta Poslednji put izmenjeno subota, 01 jul 2017 16:59

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

TOV

edukacija

VrsacPlus

Cefix

eVrsac

OklagijaRS

PricajmoOTome

KulturniCentarVrsac

ClickMan

ArchLAB

OpstinaVrsac

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

parakvadvs

iserbia

VAK