utorak, 17 februar 2015 20:50

189 godina od osnivanja Matice srpske

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Tradicionalnom svečanom sednicom na kojoj je održana beseda i uručena Zmajeva nagrada za poeziju, Matica srpska proslavila je 189. rođendan. 
 
Besedu „Znamenja Drugog srpskog ustanka“  govorio je dr Radomir J. Popović, a dobitnik Zmajeve nagrade za najbolju knjigu poezije napisanu na srpskom jeziku je Gojko Đogo za zbirku pesama „Grana od oblaka“.
 
Matica srpska je najstarija kulturna, književna i naučna institucija. Osnovana je 1826. u Pešti, u vreme oslobađanja Srbije od viševekovne turske vlasti. Njeno delovanje je od samog početka bilo usmereno na predstavljanje srpske kulture u Evropi, ali i na prosvećivanje naroda. U tom cilju razvijena je bogata izdavačka delatnost. 1824. pokrenut je i čuveni Letopis. Četrdesetih godina XIX veka formirana je biblioteka sa knjižnim fondovima iz različitih naučnih oblasti i zbirka rukopisa.
 
Matica srpska je 1864. preseljena iz Pešte u Novi Sad. Ubrzo je postala simbol građanskog društva, visoke kulture i prosvetiteljstva. Tu su se okupljali najobrazovaniji i najmudriji ljudi tadašnjice.
 
Danas Matica ima oko 2000 saradnika. Oni su uključeni u više desetina naučnih i razvojnih projekata, u okviru Odeljenja za književnost i jezik, Leksikografskog odeljenja, Odeljenja za prirodne nauke, Odeljenja za društvene nauke, Odeljenja za likovne umetnosti, Odeljenja za scenske umetnosti i muziku i Rukopisnog odeljenja. Biblioteka Matice srpske broji više od 3.500.000 publikacija, a Galerija bogatu zbirku u kojoj je predstavljeno srpsko slikarstvo od XVIII do XX veka.
 
Pročitano 4296 puta Poslednji put izmenjeno utorak, 17 februar 2015 20:56
Jasmina Krajovan

Četvorogodišnja devojčica izgubljena u svetu odraslih. 

 

 

jasmina.krajovan@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

edukacija

Cefix

VrsacPlus

ArchLAB

iserbia

VAK

PricajmoOTome

VrsacMOJKraj

OpstinaVrsac

OklagijaRS

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

parakvadvs

eVrsac

ClickMan

KulturniCentarVrsac