subota, 16 maj 2015 17:54

Mesec kineske kulture na Filozofskom fakultetu

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povodom proslave godišnjice od osnivanja i uspešnog rada Konfučijev institut Univerziteta u Novom Sadu i Filozofski fakultet organizuju niz aktivnosti pod nazivom “Maj, mesec kineske kulture” koje će se odvijati na Filozofskom fakultetu i u kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Danas u 11 časova, u kino - sali fakulteta, održaće se takmičenje studenata u poznavanju kineskog jezika i kulture "Kineski most".

Današnje takmičenje organizuje se u saradnji sa Ambasadom Narodne Republike Kine i učestvuju studenti iz cele Srbije. Takmičenje je prvi put održano 2002. godine i od tada se održava svake godine, a finalisti ovog takmičenja iz celog sveta učestvuju na završnom takmičenju u Kini, koje direktno prenosi kineska televizija.

Pobednici nacionalnih takmičenja dobijaju stipendije za duže ili kraće boravke u Kini. Učesnici sa Univerziteta u Novom Sadu su već postizali izvrsne rezultate na takmičenju i koristili su ove stipendije za boravak u Kini.

Nedelja od 19. do 22. maja je bogata svakodnevnim aktivnostima u okviru meseca kineske kulture. Program počinje u utorak, 19. maja promocijom publikacije Dušanke Mudrinić „Dani kineskog jezika i kulture u dečjem vrtiću Maštolend“. O publikaciji će govoriti prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, dekan Filozofskog fakulteta, doc. dr Danijela Prošić Santovac, Je Điačen (Ye Jiachen) , kineska lektorka, i autorka. Promocija će se održati u svečanoj sali (114/1) Filozofskog fakulteta sa početkom u 12 časova.

Već narednog dana, u sredu, 20. maja sa početkom u 12 časova, Wushu klub “Laohu” iz Novog Sada, koji se bavi promocijom drevnih kineskih borilačkih veština, prirediće javni čas Tai čija na Trgu Dositeja Obradovića u Kampusu Univerziteta u Novom Sadu (u slučaju lošeg vremena, čas će biti održan u centralnom holu Filozofskog fakulteta). Tai či je drevna, ali i danas veoma popularna tehnika za relaksaciju i poboljšanje celokupnog zdravstvenog stanja. Tai či forme laganim pokretima opuštaju um i aktiviraju telo i energiju, čineći ovaj sistem vežbi pogodnim za sve uzraste i oba pola.

Četvrtak, 21. maj je rezervisan za predavanje sinologa Nataše Pešić pod naslovom“Priča o ženi u kineskoj kulturi”. Predavanje će se održati u svečanoj sali (114/1) Filozofskog fakulteta sa početkom u 12 časova.

U petak, 22. maja, u 12 časova, dekan Filozofskog fakulteta i srpski direktor Konfucijevog instituta, prof. dr Ivana Živančević Sekeruš i Jouhua Džao, kineski direktor Instituta, svečano će otvoriti izložbu kineskih kaligrafija i slika pod nazivom “Kineski ples na papiru” kaligrafa Lu Šuiminga (Lu Shuiming) i slikarke Džou Veijang (Zhou Weiyang) , koji su doputovali u Novi Sad specijalno povodom proslave prve godišnjice Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu. Izložba će biti postavljena u centralnom holu Filozofskog fakulteta i trajaće do 28. maja.

Završna svečanost povodom obeležavanja prve godišnjice Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu održaće se 27. maja, na dan osnivanja Instituta, u Kino - sali Filozofskog fakulteta sa početkom u 12 časova uz učešće i prisustvo svih partnera sa kojima je Institut do sada ostvario saradnju, predstavnika Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu, zvaničnika Ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji i Autonomne Pokrajine Vojvodine, te uglednih zvanica iz javnog i kulturnog života Novog Sada. Na svečanosti će biti proglašeni pobednici na takmičenju u kineskoj kaligrafiji i slikarstvu koje je početkom maja organizovao Institut.

Izvor: mojnovisad.com

Pročitano 4480 puta
Aleksandra Zarija

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OklagijaRS

OpstinaVrsac

TOV

parakvadvs

KulturniCentarVrsac

eVrsac

VrsacMOJKraj

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VAK

VrsacPlus

PricajmoOTome

edukacija

Cefix

iserbia

ArchLAB