sreda, 20 maj 2015 09:58

Predavanje o razvoju fotografskog zanata u Vršcu

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

 Gradska biblioteka je u četvrtak, 14. maja bila domaćin predavanju i izložbi pod nazivom „Fotografija u Vršcu 1840 – 1918.“ koje je organizovano u saradnji sa Udruženjem ljubitelja starina „Feliks Mileker“. Posetioci su imali priliku da saznaju pojedinosti o razvoju fotografskog zanatu u Vršcu, od prve dagerotipije nastale davne 1840. godine i prvih stalnih fotografskih ateljea, do poslednjih dana Velikog rata kada se, pored društvenih prilika, menja i tehnika fotografisanja i izrade fotografija.

– Gradska biblioteka pored knjižne građe poseduje veliku kolekciju neknjižne građe, među kojom je najbrojnija zbirka starih fotografija i razglednica Vršca. Svedoci smo da brojne kolekcije završavaju na đubrištu ili u depoima i privatnim albumima, nevidljive i time nepristupačne svima koji bi voleli da ih pogledaju, pa se na taj način rodila ideja za predavanje praćeno izložbom koje je održano 14. maja, a potom i u okviru manifestacije „Noć muzeja“ održane 16. maja, istakla je Darinka Mihajlović, direktorka Gradske biblioteke u Vršcu.

– Ponosni smo na činjenicu da smo Vrščane naveli da potraže svoje stare porodične fotografije i dokumenta, koje nam u sve većoj meri prosleđuju za našu arhivu i da bismo ih objavili na Facebook stranici „Stari Vršac“. U nedostatku stalne postavke koje bi za temu imale rad nekadašnjih fotografa, rešili smo da to uradimo prvo na internetu, a potom i u Gradskoj biblioteci za sve zainteresovane sugrađane, dodao je bibliotekar Tamaš Fodor, autor predavanja i izložbe koja će biti postavljena još desetak dana.

– Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli u sakupljanju informacija i materijala, pre svih Gradskom muzeju, potom Goranu Nikoliću, kolekcionaru iz Opova, Željku Pupavcu, Željku Komarici, Ivanu Ivanoviću i fotografskom ateljeu „Tomić“ na foto-aparatima kojima smo obogatili izložbu, i naposletku svim sugrađanima koji su u velikom broju posetili predavanje i potom izložbu u „Noći muzeja“, dodao je Tamaš.

Pročitano 4625 puta
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

eVrsac

ClickMan

KulturniCentarVrsac

iserbia

PricajmoOTome

VrsacMOJKraj

OklagijaRS

TOV

Cefix

VrsacPlus

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

edukacija

OpstinaVrsac

VAK

ArchLAB