utorak, 05 januar 2016 17:06

Andrea Veselinović: “Inspiracija dođe sama, samo treba da je uhvatim!"

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
“Talenat” je termin kojim se svi olako razbacujemo u različitim kontekstima. Koristimo ga da opišemo pevače i glumce prilikom njihovog performansa. Neretko ćete čuti sportskog komentatora kako govori o sirovom talentu nekog sportiste. Učitelji i profesori biće impresionirani detetom koje rešava kompleksne matematičke zadatke, namenje mnogo starijem uzrastu. Danas čak postoje takozvane agencije za talente, koje smatraju da je to dobra roba koja se retko nalazi, nešto što treba kupiti i preprodati. Pol Sezane je rekao “Ja sam više prijatelj umetnosti, nego tvorac slika”. Upravo je to lepota bilo kog hobija ili posla, taj dečiji, razigrani stav prema njemu. Kada počnemo da uzimamo talenat zdravo za gotovo i da ga tretiramo kao običnu robu sa pijace, on gubi svoje čari. Andrea Veselinović, učenica naše Gimnazije i svojevrsna umetnica, smatra da ono što umemo dobro, treba da radimo isključivo zato što to sami želimo, iz puke ljubavi. 
 
Kako je moguće u izobilju umetnosti naći baš ono što volite, a da pritom imate talenta za to? Andrea je oduvek nešto crtala i slikala: “Sa 12-13 godina otkrila sam ljubav prema slikarstvu, pa i sam talenat koji posedujem, tako da ovaj period smatram početkom svog bavljenja umetnošću”. Ona nije izabrala slikarstvo, već je ono izabalo nju. To je bila sudbina, nešto već predodređeno i negde u zvezdama zapisano. Slikarstvo ju je spopalo bez pitanja i želje, a nakon što je otkrila svoj dar, prihvatila ga je i prigrlila, ne želeći da ga protraći. 
Sada, kada ste pronašli ono što volite, a u ovom slučaju to je slikarstvo, postavlja se pitanje: Šta slikati i gde naći inspiraciju? Za Andreu, inspiracija može biti bilo šta, neki pejzaž koji je videla na filmu, nešto što je pročitala u knjizi, zamislila u glavi… Ali, ono što je pokreće, nalazi i u svojoj okolini; prirodi, ulicama, sopstvenim mislima i osećanjima... Andrea kaže: “Inspiracija dođe sama, a ja treba samo da je uhvatim!”
Kada imate i inspiraciju kojom raspolažete, sledeće pitanje je: Kako to preneti na papir, a da izgleda isto onako kako ste osmislili? To nije nimalo lak posao, jer je i sam Pikaso rekao: “Slikanje je prokleto teško-uvek misliš da si uhvatio inspiraciju, a u stvari nisi!”. U moru načina i stilova koje možete primeniti u slikarstvu, Andrea je izabrala impresionizam. Ona je više fascinirana klasikom i “starim” načinom bavljenja umetnosti nego modernim, jer je i sama zaljubljena u staromodne stvari.
Iako uvek treba težiti originalnosti i autentičnosti, uzori su uvek tu da od njih pokupimo ono što je valjano i da njihove greške izbegavamo. Pošto voli sve grane umetnosti i kulturu uopšte, Andreini idoli su pre svega impresionistički slikari Vinset Van Gog, Pol Sezan i Klod Mone, ali i pisci kao što je Edgar Alan Po. Njihovi citati i dela takođe umeju da budu veoma inspirativni i da podstaknu želju za stvaralaštvom. 
Kroz sliku možemo ljudima da prikažemo ceo naš svet, a Andrein svet zapao je za oko onima koji se razumeju u umetnost, pa ona već dve godine za redom osvaja prvu nagradu na likovnoj manifestaciji “Paje Jovanovića” u kategoriji 15-18 godina, a u istoj kateogoriji je osvojila prvo mesto među srednjim školama u Banatu.  “Uprkos mojoj ljubavi prema slikarstvu ne vidim sebe kao osobu koja će se baviti ovim poslom i u budućnosti. Mada, naravno, uvek će biti u mom životu, a ja ću i dalje slikati.”. Iako joj slikarstvo verovatno neće biti profesija, Andrea misli da bi bilo sjajno imati svoj atelje, pogotovo u svom stanu ili kući.
 
Slikanje je zaokupljeno sa svih deset atributa vida: Tama i svetlost, čvrstina i boja, forma i pozicija,  daljina i bliskost, pokret i mirovanje. Iako sve ove stavke počivaju na čulu vida, za slikarstvo se ipak kaže da je posao slepog čoveka. On ne slika ono što vidi, već ono što oseća o onome što je sam sebe ubedio da je video. Možda je tajna dugog života svih slikara upravo to što je svaka slika nova avantura ili ipak to što se nikada ne osvruću na prošlost, već uvek gledaju ispred sebe, u nešto novo i uzbudljivo. Sigurno je to da svi slikari svakim pokretom svoje četkice i svakom novom bojom na platnu, ovaj svet čine šarenijim i bogatijim za jedno umetničko delo.
 
Andreine slike možete pogledati u galeriji.
 
Pročitano 5391 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 06 januar 2016 13:34

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

Cefix

OpstinaVrsac

parakvadvs

eVrsac

PricajmoOTome

iserbia

edukacija

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VrsacMOJKraj

OklagijaRS

TOV

KulturniCentarVrsac

ClickMan

ArchLAB

VAK