sreda, 27 avgust 2014 22:06

Prijateljski prostor za bicikliste

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Udruženje Bajsologija započelo je mapiranje “bajk frendli” mesta u Beogradu. Cilj ove akcije je da se na interaktivnoj mapi, koja će se nalaziti na linku http://bajsologija.rs/mapiranje, obeleže javni prostori koji su prijateljski i pristupačni biciklistima i biciklistkinjama – pošte, fakulteti, domovi zdravlja, opštine, muzeji, kafići, hoteli i druga mesta koja poseduju parkinge za bicikle, alat za popravku, pumpe za gume ili su jednostavno poznata okupljališta biciklista. Takođe, na mapi će biti označene i sve biciklističke staze u Beogradu, kao i biciklistički servisi i prodavnice.

Želja nam je da kroz mapiranje svih ‘bajk frendli’ mesta u Beogradu pomognemo rastućoj zajednici biciklista i biciklistkinja da lakše bicikliraju gradom, bez brige kako će i gde parkirati svoje bicikle, gde će pronaći najbliži servis, biciklističku stazu ili drugo mesto od interesa za bicikliste”, navode u ovom Udruženju.

Kako objašnjavaju, mapiranjem ovakvih mesta otpočeće prikupljanje konkretnih podataka sa beogradskih ulica, a sve u cilju jednostavnijeg i praktičnijeg svakodnevnog korišćenja bicikla kao sredstva održive urbane mobilnosti.

Očekujemo da ćemo mapiranjem uspeti da istaknemo one javne prostore koji svojom infrastrukturom i sadržajima predstavljaju biciklistički prijateljsko mesto kao i da ćemo podstaći one koji to nisu da ubrzano unaprede infrastrukturu kako bi i oni postali deo ‘bajk frendli’ Beograda. Jer, istraživanja pokazuju da je bicikl najpraktičnije prevozno sredstvo na razdaljinama od pet do osam kilometara. Ipak, kada se zaustavi vožnja i potraži parking, servis ili ispravna pumpa postajemo svesni nekih od svakodnevnih problema sa kojima se susreću biciklisti i biciklistkinje Beograda. Mapiranje ‘bajk frendli’ mesta u Beogradu je prvi korak ka unapređenju infrastrukture koja će nam doneti više dvotočkaša na ulicama i od prestonice stvoriti grad koji je više okrenut građanima, a manje automobilima”, zaključuju u Udruženju Bajsologija.

Pročitano 3901 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 28 avgust 2014 16:23
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

ArchLAB

parakvadvs

edukacija

PricajmoOTome

iserbia

TOV

eVrsac

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

Cefix

OpstinaVrsac

ClickMan

KulturniCentarVrsac

OklagijaRS

VrsacMOJKraj

VrsacPlus