nedelja, 08 novembar 2015 15:30

Evropsko takmičenje naučnih fotografija 2015

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Nije retkost da Vikimedija organizuje takmičenja na Vikipediji zarad promovisanja nauke. Ovoga puta, radi se o takmičenju naučnih fotografija, koje se održava tokom novembra. Moto takmičenja je: „Nije dovoljno pričati o nauci, treba je i pokazati “, a s obzirom da slika govori više od hiljadu reči, nije čudno što je taj prikaz baš u vidu fotografije. 
 
Da biste se prijavili, potrebno je da imate nalog na Vikipediji, jer bez njega je učešće nemoguće. Zatim pratite link https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:European_Science_Photo_Competition_2015/Participation , pronađete zastavicu Srbije među zemljama koje pasivno učestvuju u takmičenju, a nakon toga klikom na upload-rs odlazite do stranice na kojoj postavljate svoju autorsku fotografiju. Da bi se fotografija smatrala naučnom, mora imati opis onoga što je na fotografiji, kako i gde je napravljena i šta je bitno primetiti. Opis može biti na engleskom jeziku, ali i na maternjem ili nekom drugom jeziku koji aplikant poznaje (primer https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lohetaide_Osmussaar.JPG ). Broj slika koje jedan učesnik prilaže nije ograničen, ali je bitno da je on njihov autor ili ko-autor (u ovom slučaju je obavezno navesti sve autore). Takođe je moguće prijaviti kompjuterski generisane slike, s obzirom na to da takmičenje nije ograničeno na klasičnu formu fotografija. Treba obratiti pažnju da fotografije budu dobrog kvaliteta i veličine, čiji je minimum 2mpx. Poželjni formati su .jpg za fotografije, .ogg za video fajlove i .png za kompjuterski generisane fajlove. 
 
U razmatranje ulaze samo fotografije objavljene u novembru mesecu.
 
Takmičenje je podeljeno u 5 kategorija: ljudi u nauci, mikroskopske slike, ne-fotografske slike, setovi povezanih slika i opšta kategorija.  Nagrade za najbolje fotografije obezbedio je Estonski istraživački centar.
 
Više o takmičenju možete pročitati na linku https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:European_Science_Photo_Competition_2015 . Srećno!
 
 
Pročitano 3062 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 30 novembar 2015 13:04
Alena Delkić

Budući inženjer i dizajner. Zaljubljenik u univerzum.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

Cefix

OpstinaVrsac

OklagijaRS

parakvadvs

VrsacMOJKraj

TOV

ArchLAB

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

KulturniCentarVrsac

edukacija

iserbia

PricajmoOTome

VAK

eVrsac

ClickMan