petak, 01 decembar 2017 13:59

SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(21 glasova)
"To meni ne može da se desi."
"Moj partner je pre mene spavao sa samo jednom osobom."
"To meni ne može da se desi."
"Nisam promiskuitetna osoba." 
"To meni ne može da se desi." 
"Nisam ja homoseksualac ili narkoman."
"To meni ne može da se desi."
 
Za početak, da li znate razliku izmedju hiva i side? Hiv pozitivna osoba je zaražena virusom, ali još uvek nije obolela od side. Od zaraze hivom do razvitka side može proći više godina. Hiv pozitivna osoba ne oseca nikakve simptome, te je ovaj period veoma opasan za zdravlje potencijalnih partnera zaražene osobe. 
 
Zatim, da li ste apsolutno sigurni da znate kako se hiv prenosi? Ne možete se zaraziti hivom ako poljubite ili zagrlite zaraženu osobu, ako pijete iz iste čaše ili boravite u istoj prostoriji. Hiv se prenosi isključivo seksualnin kontaktom i kontaktom krvlju sa zaraženom  osobom. Hiv pozitivne majke mogu da prenesu virus na bebu.
 
Kako se zaštititi od hiva? Korišćenjem prezervativa i prevencijom intravenske narkomanije ili, u drugom slučaju, jednokratnim korišćenjem igala i špriceva.
 
Mislite da ste zaraženi. Šta dalje?
Tri nedelje do dva meseca nakon rizičnog kontakta sa zaraženom osobom, odvija se "period prozora". Dakle, u tom periodu se ne mogu dokazati antitela koja su specifična za hiv. Međutim, to ne znači da zaražena osoba u periodu prozora ne može dalje da prenosi virus. Zapravo se smatra da je ovaj period najinfektivniji, zbog lakoće prenošenja virusa.
Ukoliko mislite da ste zaraženi, nakon prestanka perioda prozora je pravo vreme da se testirate. Vrlo je važno testirati se, jer oko jedna trećina zarašenih toga nije ni svesna. Najbliže mesto gde se vrščani mogu testirati je Zavod za javno zdravlje u Pančevu.
 
Koji je broj? U Srbiji je od početka 2017. godine dijagnostifikovano 130 novih hiv pozitivnih osoba, što je za  37% više nego u prošloj godini. U 114 slučajeva je razlog zaraze nezaštićen seksualni odnos. Od januara do novembra ove godine je sida dijagnostifikovana kod 34 osobe, a njih 14 je umrlo.
Ne dozvoli da budeš deo statistike. Koristi kondom.
 
 
Tekst napisala Dunja Marić.
Pročitano 3123 puta

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

VAK

iserbia

OpstinaVrsac

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

eVrsac

PricajmoOTome

parakvadvs

VrsacPlus

VrsacMOJKraj

Cefix

ArchLAB

ClickMan

OklagijaRS

KulturniCentarVrsac

edukacija