sreda, 25 februar 2015 18:06

Aleksa Kostovski - "Meditacija"

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Sigurno vam se desilo da se zagledate u jednu tačku i samo posmatrate, ne razmišljate, samo posmatrate. To je stanje meditacije. Reč latinskog porekla „meditacija” samo je približan prevod termina „bhavana”,  što znači „negovanje” ili „razvoj”, tj. oplemenjivanje ili razvijanje uma. Meditacijom se razvijaju svesnost, kocentracija, mirnoća, uvid... Već dugo meditacija nije samo budistička praksa, već je može naučiti svako ko poželi. Svaki čovek ima sposobnost da ostvari svoje mirno stanje uma, samim tim svaki čovek ima sposobnost da meditira.

 

Meditacija za početnike

 

Za one koji ne znaju, evo  osnovnih principa meditacije.

Kao prvo, pronađite mirno i udobno mesto gde se možete koncentrisati. Sedite ili lezite udobno tako da vam ništa ne smeta i ne skreće pažnju.  Zatvorite oči. Zatim, polako, ali duboko udahnite kroz nos i nežno izdahnite na usta. Ponavljajte ovaj postupak. a za to vreme pokušajte da uklonite sve misli iz vašeg uma. Naravno, ako ste početnik, biće vam teško da uklonite sve misli, jer će one stalno stizati. Zato im se ne odupirite, samo ih posmatrajte, pustite neka idu svojim tokom.

Kada se uvežbate, više nećete morati da obraćate pažnju na disanje, automatski ćete disati duboko i smireno. Trajanje meditacije zavisi od vas, meditirajte onoliko koliko vam prija. Preporučuje se 10-15 minuta, ali to zavisi samo od vas.

Na početku će vam verovatno biti teško da meditirate duže od pet minuta, vremenom postaje sve lakše, prijatije i lepše. U Budizmu se često govori da svaki čovek treba da meditira onoliko minuta koliko ima godina. Najbolje je da sami odredite trajanje meditacije i da menjate trajanje po svojim potrebama.

Neka naučna istraživanja su dokazala da meditacija smanjuje krvni pritisak, povećava koncetraciju, oslobađa od depresije...

Zapravo, meditaciju svako treba barem da proba. Ako ste početnik u meditiranju, moguće je da ćete imati čudna iskustva prvih par puta, kao što su bolovi u glavi, strah, mučnina, ali ovo se retko dešava.

 

Osećaj posle meditacije

 

Primetićete da posle meditacije koja traje 10 minuta ili duže, imate osećaj da ste smireniji, bićete bolje raspoloženi , a nećete znati zašto. Ali zar je bitno, ako se dobro osećate?

Važno je da meditirate dok ste odmorni. Ukoliko ste umorni ili pospani lako ćete doći u stanje sna.

Što više meditirate, osećate se lepše nakon meditacije.

Ako se posle napornog dana opuštate uz televiziju, što mnogi rade, probajte da ga isključite i zamenite ga meditacijom, verovatno će vam se dopasti.

 

 

 

Autor: Aleksa Kostovski

Pročitano 4751 puta Poslednji put izmenjeno subota, 28 februar 2015 14:10
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

VrsacPlus

VAK

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

edukacija

ArchLAB

iserbia

TOV

Cefix

KulturniCentarVrsac

OklagijaRS

eVrsac

PricajmoOTome

VrsacMOJKraj

ClickMan

parakvadvs