utorak, 04 april 2017 17:42

Danas je Dan studenata

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Ovaj datum obeležava dan kada je ubijen student Žarko Marinković želeći da odbrani kolegu u sukobu komunista i nacionalista.

Priča o 4. aprilu počinje daleke 1936. godine, kada je Marinković ubijen u 25. godini uživota. Rođen je blizu Cetinja, bio je učenik gimnazije, a potom i student Pravnog fakulteta u Beogradu. Vrlo brzo se povezao sa revolucionarnim omladincima, a onda je i primljen u Komunističku partiju.

Komunisti su bili u sukobu sa tadašnjim vlastima, koje su imale svoju organizaciju – “Organizaciju jugoslovenskih nacionalista”. Uvedena je i Univerzitetska policija, kojom je ukinuta autonomija univerziteta. Tome su se suprotstavili studenti, profesori, među njima i Žarko.

Generalni štrajk studenata otpočeo je 3. aprila 1936. godine u Beogradu, a njima su se priključile kolege iz Skoplja, Ljubljane, Subotice i Zagreba.

Dan kasnije, nacionalistički opredeljeni studenti pokušali su da zauzmu zgrade fakulteta, kada je došlo do sukoba, a nastradao je Marinović, ispred zgrade Patološkog instituta Medicinskog fakulteta. On je pokušao da odbrani kolegu Jovana Šćepanovića, kada je na njega naleteo ubica Slobodan Nedeljković. Ubo ga je nožem u leđa, a nesrećni Žarko je ubrzo preminuo.

Nekoliko hiljada studenata došlo je na Žarkovu sahranu, ali je i tada došlo do okršaja sa policijom, koja je pokušala da zaustavi kolonu koja je išla Ruzveltovom ulicom. Ubici je suđenje održano u junu 1936. godine, i dobio je pet godina zatvora.

Odlukom vlasti, 4. aprila 1954. godine je proglašen Dan studenata, a Žarkovi posmrtni ostaci su preneti u Aleju zaslužnih građana na Novom groblju, 1972. godine.

Izvor:Telegraf.rs

Pročitano 2150 puta Poslednji put izmenjeno utorak, 04 april 2017 17:48
Alena Delkić

Budući inženjer i dizajner. Zaljubljenik u univerzum.

Budi u toku! :)

Prijavite se na mejling listu kako biste na vreme dobili važna obaveštenja.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

OpstinaVrsac

parakvadvs

ArchLAB

Cefix

VrsacPlus

VAK

ClickMan

VrsacMOJKraj

TOV

eVrsac

edukacija

KulturniCentarVrsac

OklagijaRS

iserbia