ponedeljak, 22 maj 2017 21:43

Dani Fantazije iz našeg ugla

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

Za one koji nisu pratili stori na instagramu studentivrsac, Marko i Alena (odnosno mi) su bili na Danima Fantazije na Novosadskom Sajmu. 

Smatramo se pripadnicima geek podkulture, te nam je ova prilika, zajedno sa medijskim akreditacijama, donekle bila ispunjenje geek snova.

Šta smo videli?
Bolje reći šta nismo. Pogledi su nam lutali sa jednog kraja prostorije na drugi, a misli i preko toga.
Prvog dana čula su nam bila preplavljena prvim prizorom raznih figura iz filmova, serija, stripova, knjiga, animea... Zamislite šta god i sigurno se tamo i našlo.

Zatim smo se, šetavši prostorijom, našli ispred turnira u igri The 9th Age.

Marko: Ja sam inače esports novinar, a ono što sam video me je bukvalno podsetilo na Warcraft, ali bez kompjutera, sa živim figuricama i živim protivnikom ispred sebe. Igra je tako koncipirana da vam zapravo ne trebaju zvanične figurice da biste je igrali. Štaviše, kako su nam rekli, postoji nebrojano mnogo autora figurica i možete sami skrojiti svoje legije vojnika i mitskih bića kao što su zmajevi i himere, a sama pravila igre naći onlajn.
Alena: Mene je jako fasciniralo što nam je sve to objašnjavao čovek koji ne zna srpski, čini mi se da je bio Grk, a pored  njega su na turniru bili i momak iz Hrvatske, iz Rusije...  Takođe su me same figurice oduševile, koje je dečko sa kojim smo pričali sam ukrašavao. Toliko je sitnih detalja na njima, toliko su fantastično osmišljene.  Prava umetnička dela.

Nakon toga smo otrčali na tribinu "GoTovanje", kao verni fanovi gejmotrona, da čujemo kritičare iz istoimenog podkasta u sklopu Dopisa iz Diznilenda.

Alena: Dok su pričali, skontala sam koliko su zapravo „fanovi“ Martina kivni na njega što piše toliko sporo ili da nema cilj sa nekim likovima u knjigama, a da isto to dozvoli da se ponovi i u seriji. Nekako sam shvatila da sam previše olako i nekritički prihvatala stvari koje možda nije trebalo...
Marko: Jedva sam čekao da pomenu spin-off serije koje će se raditi na jesen i šta zapravo imaju za reći o potencijalnim radnjama. I njih je, kao i mene, razočaralo što ni jedna neće biti o Robertovoj buni, a prodiskutovali su i ono što bih zaista voleo, a to je priča o legendama Targerijena.

Obišli smo i štandove sa nekim umetnicima, odnosno ilustratorima, što je Alenu posebno zaintrigiralo, pa smo, naravno, stali i da pričamo sa njima.


Drugi dan smo se već opustili i odlučili da bismo mogli i sami da se oprobamo u nekoj igri, ali pre toga nas je Marko odvukao na predavanje o zmajevima u kineskoj kulturi, jer je i sam veliki obožavalac zmajeva.

Marko: Morali smo doći mnogo ranije ovaj dan kako ja ne bih propustio predavanje o zamjevima u kineskoj kulturi. Veliki sam fan zmajeva kao bića koja se provlače kroz ljudsku istoriju u raznim apsektima kao što je mitologija ili kultura. Poznate su mi samo zapadnjačke interpretacije zmajeva, kao to da imaju krila na leđima uz pomoć kojih lete i kako bljuju vatru. Pažljivo sam slušao celo predavanje i bio zaintrigiran koliko su zmajevi u kineskoj kulturi drugačiji od onoga na šta smo navikli.
Alena: Žena pri Konfucijevom institutu na Univerzitetu Novog Sada nam je divno objasnila kako se u kineskoj kulturi zmaj ceni kao biće koje donosi sreću i blagostanje, samim tim što je sačinjen od 9 životinja koje baš svojom simbolikom označavaju takve stvari. Čak toliko da je najveća čast koju mogu dati svom muškom detetu jeste nazvati ga imenom zmaja, odnosno ženskom njegovim ekvivalentom feniksom.

Nakon predavanja, uputili smo se u glavnu salu, da se igramo...

Prva na redu je bila Conquest i pre nego što smo skontali, postali smo deo beta testinga ove igrice. Naime, ona još uvek nije izašla u slobodnu prodaju, ali jeste knjiga Atharon koja predstavlja svet u kom se Conquest igra.

Alena: Svideo mi se dečko koji ju je napravio. Oduševila me njegova istrajnost da 10 godina radi na knjizi i svetu, a 5 samo na igri!
Marko: Ja sam oduševljen samom igom! Spoj je nekog šaha i strateške kompjuterske igrice... Ne znam kako da opišem, znam samo da bih je definitivno igrao opet. Još jedan plus od mene: autor je našao inspiraciju u poznatim MMO video igrama, kao što je WoW i GW2.

Kao fanove Ratova zvezda, već na štandovima na kojima se prodaju društvene igre, privukao nas je naslov Star Wars: X-Wing i zahvaljujući Gildi igrača smo mogli odmah da je isprobamo.

Alena: Hoću ovu igru. Tačka. Okej, možda je ne bih razumela da nije bilo fantastičnih likova iz Gilde da nam objasne sve natenane, ali da, hoću je. I sve savršeno odrađene makete letelica koje se koriste u igri.
Marko: Hoću i ja! I drago mi je da sam te pobedio u napetoj završnici *smeh*

Poslednja stvar koju smo jedva čekali da čujemo jeste predavanje "Kajlo Ren – Razmaženo derište ili jedan od najboljih Star Wars negativaca", koje su držali momci iz Holoneta (koji su nas slučajno gledali kako prvi put u životu igramo X-Wing, dok nam je jedan od njih objašnjavao).

Marko: Kao jedan veliki fan Ratova zvezda, jedva sam čekao da čujem mišljenja „stručnih“ ljudi o pojavi novog negativca u dalekoj galaksiji. Momci su komentarisali svaki aspekt sedme epizode filma u kojoj bi se Kajlo pojavljivao sa mnogo dubljim značenjima. Posebno mi se svidelo to što je ova tribina bila najposećenija i što se publika dosta uključivala u predavanje sa pitanjima.
Alena: Internet je Kajla dosta ocrnio (i više nego što je sam to uradio) time što su ga na više načina okarakterisali kao emo devojčicu. Posebno me je „udarila“ rečenica kako je on savršen zlikovac za milenijalse, u smislu „mama i tata ne obraćaju pažnju na mene, morao je da me čuva ujka Luk, sad ću se ja osvetiti celoj galaksiji tako što ću završiti posao koji je započeo moj mračni deda koji je preminuo mnogo pre mog vremena“.

 Dani fantazije, pored toga što su doneli život u jedan vikend za vreme kog je trebalo učiti, nekako su i inspirativni, jer okupljaju ljude slične jedni drugima, koji se možda nikako drugačije ne bi upoznali, ali definitivno i informativni, jer su nas upoznali sa mestima kao što su Gilda igrača ili Gaming centar, koji zabavu igara sklanjaju iz virtuelnog u stvaran svet. 

Teško je preneti potpunu atmosferu, ali probali smo storijem, koji je u većem delu prikazan u galeriji slika, a još slika možete videti na zvaničnoj stranici udruženja Piropteriks, fantastičnih likova koji su organizovali ovu dvodnevnu fantaziju.

Pročitano 3039 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 24 maj 2017 16:07
Alena Delkić

Budući inženjer i dizajner. Zaljubljenik u univerzum.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OpstinaVrsac

ArchLAB

TOV

eVrsac

iserbia

Cefix

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VAK

KulturniCentarVrsac

VrsacPlus

ClickMan

edukacija

OklagijaRS

VrsacMOJKraj

parakvadvs