nedelja, 30 novembar 2014 15:59

6 jednostavnih koraka do položenog ispita

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Ispitni rok se približava, a još ukoliko morate i položiti ispite kako biste upisali narednu godinu studija, pritisak zaista ne može biti veći, a time i stres. Čini se da se knjige i skripte samo gomilaju, a broj ispitnih pitanja kao da se duplirao preko noći. Strašna slika zaista, ali zaustavićemo se odmah tu. Sada kada je izbezumljenost zbog obima gradiva koje imamo ispred sebe, i to samo iz jednog predmeta, i kada smo prevazišli prvi šok oko toga šta se od nas očekuje da naučimo, treba pristupiti pravljenju plana i programa rešavanja problema. Isprva deluje nemoguće sve to zapamtiti, pa ipak, ništa nije tako nemoguće kao što nam se u prvom momentu učini.
Postoji nekoliko tehnika pamćenja čija će vam primena i te kako olakšati život. Ali, ne zaboravite da vi sami u stvari imate najbolju tehniku učenja koja odgovara samo vama, samo je možda još uvek niste otkrili. Evo nekoliko korisnih saveta kako da pamtite brže, bolje i efikasnije.
 
1. Koristite mnemotehnike
 
Mnemotehnike, odnosno specifične mentalne strategije za poboljšavanje pamćenja, koriste se kako bismo lakše usvojili i zapamtili važne informacije. Princip na kojem funkcionišu mnemotehnike je prilično jednostavan. Ukoliko želite da zapamtite neku novu informaciju potrebno ju je dovesti u vezu s nečim poznatim, na taj način nastaju asocijacije koje se skladište u dugoročnom pamćenju i samim time teže ćemo ih zaboraviti.
 
Kad čujemo ili pročitamo neku reč ili misao mozak automatski stvara auditivnu, kinestetičku ili slikovnu predstavu o tom pojmu. S obzirom na način na koji vaš mozak stvara predstave i obrađuje podatke moguće je izabrati odgovarajuću mnemotehniku.
 
2. Imajte selektivni pristup
 
Čim krenete u školu prvo vas uče da ne treba da učite sve. Treba da izdvojite ono najvažnije, prilagodite ovaj pristup sebi – podvlačite različitim bojama, prepisujte u svesku i pravite beleške najvažnijih definicija i teza. Najveća umetnost u učenju i najteža veština za savladavanje je to da ne učite nepotrebne stvari, već da shvatite suštinu. Dok iščitavate, obratite pažnju na boldirani deo teksta, na grafike, tabele, ilustracije. Te vizuelne predstave su od i te kakvog značenja da putem asocijacija upamtite neki sadržaj. Naravno, tokom predavanja, obavezno obratite pažnju na to šta profesor ističe kao suštinu, to zapišite i prilikom učenja se time rukovodite.
 
3. Učite sa razumevanjem – Sve se lakše pamti ukoliko ima smisla. Vi morate pronaći taj smisao i razumeti ono što čitate. Kada je to jasno, pamćenje nekog sadržaja je logičan ishod. Čak i ako vam je nešto nerazumljivo ili teško za pamćenje, pokušajte da nađete način da sebi to približite, crtajte šeme i tabele, obojite markerom najvažnije, pišite ključne reči sa strane na marginama, zalepite stiker, … Napravite sebi asocijaciju na neku temu, lekciju, paragraf.
 
4. I mozak i telo u akciji
 
Da biste mogli da učite aktivno, nije dovoljno samo da knjiga bude ispred vas. U lećem položaju, nikako ne možete biti produktivni. Najbolje je da sedite za stolom u ambijentu koji će biti stimulativan za učenje i u kome vam ništa neće odvraćati pažnju. Da biste bili produktivni i telo i mozak vam moraju biti u „pogonu”. Zato prilikom učenja i ponavljanja koristite ruke, čitajte naglas, ili makar pomerajte usne kao da tiho iščitavate. Nekom je čak zgodnije da stoji dok uči, ili hoda dok se preslišava. Ukoliko, pak, više volite da učite sedeći, pišite dok učite. To može biti neka vrsta podsetnika, ključne reči ili prosto postavljanje pitanja na koje bi odgovor bio paragraf koji iščitavate.
 
5. Ponavljanje je majka učenja
 
Preslišavanje i obnavljanje onoga što ste učili je možda i važnije od samog učenja. Bez ovog  segmenta, besomučno išitavanje i nije od velike koristi. Jasno je da će vam posle nekoliko iščitavanja materija biti poznata, ali bez ponavljanja i preslišavanja, nećete biti u stanju da reprodukujete naučeno. Neko bolje pamti ukoliko ispisuje ono što je naučio, i na taj način se preslišava. Ponavljanjem stičete i neophodnu sigurnost, samopouzdanje, pa će i odlazak na ispit da ispričate ono što znate biti lakši.
 
6. Prikupljajte energiju
 
Najbolja hrana za vašu memoriju je odmor i zdrav san. Ne uskraćujte to sebi nikako. Bićete mnogo produktivniji ako budete učili nakon što se dobro naspavate, nego ukoliko se besomučno iscrpljujete po 24 sata dnevno. Ne zavaravajte se da iko može da bude produktivan i uči više od nekoliko uzastopnih sati. Morate da se odmarate. Hranite se redovno i zdravo, jer i mozgu  je potrebna energija. I ne zaboravite na sport. Daće vam dodatnu energiju i elan za dalji rad.
 
Preuzeto sa: studentskizivot.com
Pročitano 3333 puta
Aleksandra Zarija

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

iserbia

TOV

PricajmoOTome

VAK

Cefix

OklagijaRS

ClickMan

eVrsac

edukacija

KulturniCentarVrsac

VrsacMOJKraj

OpstinaVrsac

ArchLAB

VrsacPlus

parakvadvs