sreda, 14 januar 2015 19:07

Stanojev pohvalio Uniju studenata

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Član opštinskog veća zadužen za obrazovanje Vladimir mr Stanojev pohvalio je Uniju studenata opštine Vršac za aktivno učešće u temama koje se tiču obrazovanja u Vršcu.

Opština Vršac objavila je javni Konkurs za dodelu materijalne pomoći studentima i učenicima srednjih škola za 2015. godinu. Unija studenata opštine Vršac zatražila je izmenu Konkursa za dodelu materijalne pomoći (opširnije na sledećem linku - http://studentivrsac.org/vesti/studenski-%C5%BEivot/item/394-unija-tra%C5%BEila-izmenu-konkursa-za-dodelu-materijalne-pomo%C4%87i-u%C4%8Denicima-i-studentima )

- Pohvalio bih inicijativu Unije studenata i predsednika Borivoja Matića. Pozivam ih da već od danas zajedno učestvujemo na poboljšanju i kreiranju konkursa za narednu godinu. Verujem da nas u toku ove godine očekuje dobra saradnja i rad na izdizanju statusa studenata u našoj Opštini, rekao je mr Stanojev.

Odgovor mr Stanojeva Uniji studenata opštine Vršac prenosimo u celosti.

Opština Vršac je, kao i u godinama do sad, početkom januara raspisala konkurs za dodelu materijalne pomoći srednjoškolcima i studentima, a Unija studenata opštine Vršac uputila je zahtev za izmenu i dopunu Konkursa za dodelu materijalne pomoći.

Drago mi je da se Unija studenata Opštine Vršac obratila, a kao profesor izuzetno cenim zalaganje mladih i to pre svega studenata. Siguran sam da u društvenim procesima, kroz svoje aktivnosti, Unija pozitivno utiče na položaj koji studenti imaju u našoj državi i da znanjem, koje ovi mladi ljudi poseduju, mogu da pokažu svoj puni potencijal u mnogim sferama društva.

Razgovarao sam sa predsednikom Unije studenata Borivojem Matićem baš o predlozima koje je Unija studenata dala za izmenu postojećeg Konkursa za dodelu materijalne pomoći sudentima. Predlozi su bili:

1. Povećanje sredstava koji se dodeljuju studentima i srednjoškolcima
2. Uzimanje u obzir i studenata viših stepena školovanja, odnosno master studija
3. Izuzimanje davanja materijalne pomoći studentima privatnih fakulteta

Budžet za 2015. godinu je usvojen krajem decembra meseca prošle godine. Zbog mera štednje smanjen je u odnosu na prošlu godinu. Trudili smo se da se sredstva opredeljena za ovaj konkurs ne umanjuju i ostanu barem ista kao prošle godine. Napominjem da Opština Vršac izdvaja ozbiljan novac za finansiranje prevoza učenika srednjih škola, mada to nije u obavezi da čini, da novčano, u velikoj meri, pomaže i decu sa posebnim potrebama. Takođe, finansira i prevoz učenika kao i besplatne udžbenike za decu koja su korisnici socijalne pomoći i decu ratnih vojnih invalida.

Kada je formiran ovaj konkurs, gledalo se da se akcenat stavi na studente osnovnih redovnih studija koji su talentovani, pokazuju zavidan uspeh, a opet slabijih su materijalnih mogućnosti. Gledalo se da time dobiju adekvatnu pomoć, jedan finansijski podsticaj i ostvare se kao studenti osnovnih redovnih studija.

Da bi se menjali već postojeći pravilnici o dodeli pomoći potrebno je vremena. O promeni bi svakako odlučivali Opštinsko Veće i Skupština Opštine Vršac. Ali, svakako da bi, blagovremeno, uz dogovore, mogli da uzmemo u razmatranje da se za narednu godinu u ostvarivanje prava na pomoć uključe i studenti master studija.

Po Strategiji razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine izjednačena su prava studenata državnih i privatnih akreditovanih fakulteta u smislu konkurisanja na konkursima ovog i sličnog tipa, tako da i oni imaju pravo da konkurišu. O tome da ceo tok Konkursa protekne u redu, kao i o tome ko će pomoć dobiti, odlučivaće komisija koja će u obzir svakako uzeti sve parametre, od uspeha do materijalnog stanja kandidata.

Još jednom bih pohvalio Uniju studenata i predsednika Borivoja Matića na inicijativi. Pozivam ih da već od danas zajedno učestvujemo na poboljšanju i kreiranju konkursa za narednu godinu. Iskreno verujem da nas u toku ove godine očekuje dobra saradnja i rad na izdizanju statusa studenata u našoj Opštini.

mr Vladimir Stanojev

Izvor: eVršac

Pročitano 3575 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 15 januar 2015 10:32
Andrea Gašparević

andrea.gasparevic@studentivrsac.com

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

VAK

OpstinaVrsac

Cefix

ClickMan

PricajmoOTome

iserbia

OklagijaRS

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

eVrsac

parakvadvs

VrsacMOJKraj

ArchLAB

VrsacPlus

KulturniCentarVrsac

TOV