ponedeljak, 19 januar 2015 16:51

Novi Sad: Borba sa plagijatima

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Zbog sve češćeg plagiranja i kupovine seminarskih radova, neki fakuteti u Novom Sadu preduzeli su protivmere. Tehnički fakultet je uveo poseban sistem polaganja ispita, a Ekonomski fakultet koristi softver za prepoznavanje plagijata.

Crno tržište kupovine seminarskih radova problem je gotovo svih fakulteta u Srbiji. Kako mu stati na put?

Katarina Savić student je prve godine novosadskog FTN. Kaže da kupovina seminarskih nije novost, te da sve počinje još u srednjoj školi, gde se kupuju maturski radovi.
"Verujem da ukoliko je teško da će tražiti da mu neko drugi uradi seminarski i platiti mu", kaže studentkinja Katarina Savić. 

Katarinin kolega Miloš Runjevac kaže da i kupovinom seminarskog niste rešili problem, jer su i oni često, plagirani. "I sami ga mi možemo plagirati, ali mislim kada bi se trebalo davati da nam to neko uradi, da bismo mi sami trebali napraviti neki kratki koncept kako to uraditi", kaže Runjevac.

Koncept su napravili profesori. Ali onaj kojim će studentima osujetiti i ideju o plagiranju seminarskih radova. Praksa da student napiše rad, preda i dobije ocenu odlazi u istoriju. Novim konceptom, seminarski je samo petina ispita.

"I da onda u komunikaciji sa profesorom, korekcije tog seminarskog rada, dođe do prilike da ima dokument koji je spreman za odbranu. Tako da smo onda mi uvereni da neko ko prođe kroz takvu proceduru ne može da plagira taj seminarski rad, niti da ga poruči da mu neko drugi napiše, kako čujemo da se dešava", navodi Bojan Lalić, direktor Departmana za industrijsko inženjerstvo.

Osim ovog, postoji i drugi načini kojima profesori pokušavaju da preduprede plagiranje radova i varanje na ispitima. Ekonomski fakultet jedini na novosadskom univerzitetu ima softver za prepoznavanje plagiranih radova. Ovaj program omogućava da radovi studenata budu upoređeni sa onima na internetu ali i onih u bazama svetskih univerziteta. Profesori su zadovoljni postignutim rezultatima do sada. Zadovoljni su i studenti. Kažu da im softver nije otežao polaganje ispita.

Seminarski rad na crnom tržištu košta 20 evra. Diplomski i master skuplji deset puta. Na ceni su naravno, i doktorati.

 

Preuzeto sa: b92

Pročitano 3841 puta
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

ClickMan

VrsacPlus

iserbia

TOV

OpstinaVrsac

KulturniCentarVrsac

eVrsac

parakvadvs

VrsacMOJKraj

PricajmoOTome

OklagijaRS

Cefix

VAK

edukacija

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu