sreda, 04 februar 2015 19:21

Doktorati na uvid javnosti

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Osamnaest fakulteta Univerziteta u Beogradu (BU) odredilo je osobe koje će biti zadužene za objavljivanje doktorskih teza na portalu www.uvidok.rcub.bg.ac.rs, nakon što je taj softverski alat predstavljen na poslednjoj sednici Senata BU.

Obaveza da doktorske teze i izveštaj komisije o oceni tih disertacija budu na uvidu javnosti u elektronskoj formi najmanje 30 dana pre odbrane predviđena je izmenama Zakona o visokom obrazovanju, koje su stupile na snagu u septembru.
Biljana Kosanović, iz Računarskog centra Univerziteta u Beogradu, napominje za Danas da je devet fakulteta to poštovalo i pre stupanja na snagu ove zakonske odredbe, dok su ostali doktorske disertacije čuvali samo u papirnoj formi, najčešće u bibliotekama. Kosanovićeva se nada da će i preostali fakulteti veoma brzo početi da objavljuju doktorske teze na portalu Uvidok, s obzirom da pomenuti član Zakona o visokom obrazovanju počinje da se primenjuje od marta.
Ona naglašava da će portal Uvidok služiti isključivo za objavljivanje doktorskih teza pre odbrane, a da je repozitorijum ranije odbranjenih doktorskih disertacija na Univerzitetu u Beogradu dostupan na internet stranici Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“. U repozitorijumu je trenutno 1.296 doktorata, odbranjenih u poslednje tri godine na fakultetima u sastavu BU.

- Osnovni cilj uspostavljanja zajedničkog portala na Univerzitetu u Beogradu je dostupnost i prevencija. Da bi se sprečilo jednostavno kopiranje, softver pune tekstove konvertuje u niz slika, a pored toga moći ćemo da vidimo koliko puta je neka disertacija pregledana i sa kojih lokacija. Na portalu se trenutno nalazi oko 20 disertacija, a neke od njih imaju veliki broj pregleda. Kada to kažem, ne mislim hiljadu, ali, recimo, pojedine teze su pregledane dvadesetak puta. Računamo da je 10 građana to uradilo iz znatiželje, da se uvere da portal radi, a ostale je interesovala tema - ističe Kosanovićeva, napominjući da se na Univerzitetu u Beogradu godišnje odbrani oko 700 doktorata.

Pravilnik prioritet
Na jednoj od narednih sednica Senat će raspravljati o Nacrtu pravilnika o doktorskim studijama, čije donošenje je jedan od prioriteta za Univerzitet u Beogradu, najavljuje za Danas prorektorka za nauku Ivanka Popović. Ona ističe da se o prvobitnoj verziji tog dokumenta trenutno vodi diskusija na fakultetima i da će nova verzija biti vrlo brzo završena.

Izvor: Danas

Pročitano 2921 puta
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Budi u toku! :)

Prijavite se na mejling listu kako biste na vreme dobili važna obaveštenja.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OklagijaRS

VAK

ClickMan

PricajmoOTome

ArchLAB

edukacija

Cefix

KulturniCentarVrsac

eVrsac

iserbia

OpstinaVrsac

VrsacMOJKraj

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VrsacPlus

TOV