petak, 13 februar 2015 12:54

Stefan Mihajlovski - "Emocionalna tarifa"

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(12 glasova)
Lice današnjice: Emocionalna tarifa
 
Kod većine današnje omladine, pojam ’’biti u vezi’’ izgubio je svaku težinu, pre svega zato što ’’kupovina’’ pažnje liči na veliku pijacu sa najvećim popustima, u ovom slučaju etičkim, moralnim rupama koje predstavljaju retardiranost visokog nivoa. U vreme kada se postavlja pitanje koliko neko ima, bolje je da se postavi pitanje šta ima? I da li je za vezu zaista važan najluksuzniji automobile, najbolji mobilni telefon i garderoba iz najnovije kolekcije?! Ukoliko je to ono što se traži, poruka je jasna – individui fali mnogo toga. Pre svega je u gubitku za jedno veliko poštovanje prema suprotnom polu, a nakon toga i za ono što nije prolazno a to je obrazovanje i bogat vokabular. 
 
Danas se intima izbacuje u javnost toliko lako da svaki korisnik društvene mreže da bi bio zanimljiv po nepisanom pravilu mora da objavi makar jedno dopisivanje sa suprotnim polom tako da bude dostupno svima. A šta tu možemo da vidimo? Na veliku žalost, jezive gramatičke greške a uz to nedovoljno razvijenu socijalnu inteligenciju da se sastavi prosto proširena rečenica. Harizma koju možemo uporediti sa aparatom za kafu pršti sa svih strana i stvara jednu potresnu priču koja za zaplet ima nedovršene protagoniste u svakom smislu te reči. U tom transferu blama koji me ošamari ne smem ni da zamislim šta se dešava kada se to dvoje nađu na sastanku. Možda niko tu ne baca udicu dalje od onog drugog, pa im je valjda interesantno da ćute zajedno, jer nemaju temu koju bi pokrenuli, zbog nezainteresovanosti za bilo koji oblik aktivnosti. U škrtosti odgovora ponestaje i dosluha sa humorom, ali sve se to oprašta kada na red stigne ona divna mala stvar, kartica koja resave svaki problem i vodi do najskupljih restorana i hotela. Rok trajanja takvih veza većinom je srazmeran telefonskoj bateriji koja je na izmaku. I jadno je što kada dođe na onih kritičnih 5% uvek može da se ’’dopuni’’ jeftinom produkcijom koja nakon toga opet ne izdrži duže od narednog jutra.
 
Kada čujem za hiljade ovakvih priča, setim se one druge strane. I onda shvatim da ipak postoje i retke devojke koje su vredne svakog minuta (one ne vrednuju muškarce nulama na računu!) provedenog u njihovom prisustvu. To su one sa kojiima možeš da pokreneš svaku temu, da sklapaš smislene rečencice, da razvijaš kritički stav, da naučiš da poštuješ mišljenje drugog iako se ne slažeš sa istim. Da se smeješ, da širiš pozitivnu energiju i na kraju da provedes divne momente u zagrljaju, poljupcima a na sve to i da intimni momenti budu fenomenalni. Tada, kada naučiš da ako nekoga voliš onakvog kakav jeste, treba da ga razumeš, podržavaš i poštuješ, neće ti biti važno da izneseš ’’prljav veš’’ samo da bi imao nešto da kažeš. 
 
Mada je materijalna stabilnost vrlo važna i u to ne treba niko da sumnja i govori suprotno da bi ispao svetac, od luksuza i onoga šta imaš na sebi mnogo je bitnije koga imaš pored sebe, jer samo ako iskreno razgovarate o emocijama, novčana tarifa će Vam se pretvoriti u onu koja se meri minutima.
 
Stefan Mihajlovski
Pročitano 4534 puta Poslednji put izmenjeno petak, 13 februar 2015 15:39
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

ClickMan

TOV

iserbia

parakvadvs

eVrsac

VAK

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

KulturniCentarVrsac

edukacija

OklagijaRS

ArchLAB

PricajmoOTome

VrsacPlus

OpstinaVrsac

VrsacMOJKraj