nedelja, 15 februar 2015 11:45

Danas je Sretenje!

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Tri narodna poglavara, Đorđe Petrović, Vasa Čarapić i Janko Katić sastali su se u Orašcu 1804. godine sa srpskim stanovništvom i hajducima među kojma su bili Stanoje Glavaš i Hajduk Veljko. Tada je počela borba za oslobođenje od Turaka i podignut je Prvi srpski ustanak koji je bio uvertira za stvaranje savremene srpske države.

Prvi ustav moderne Srbije donet je na Sretenje, 15. februara 1835. godine. Nazvan je Sretenjski ustav, po prazniku kada je izglasan voljom narodnih predstavnika. Sadržao je 142 člana, među kojima se provlačila Deklaracija o pravima čoveka i građanina, jedna od najvažnijih tekovina francuske buržoaske revolucije. Pred zasedanje knez Miloš je održao besedu i poručio da će narod u njemu videti da je „ličnost svakog Srbina slobodna i da je svaki Srbin gospodar od svog imanja”. Autoru Ustava, Dimitriju Davidoviću, Miloš je rekao: „Motri, kumašine, da se u čemu ne spotaknemo. Ti, bar, znaš sa kim imamo posla.”

Donošenje Ustava propraćeno je vatrometom, a sledećeg dana poslanici su knezu predali poklone. Pod pritiskom velikih sila, Sretenjski ustav je suspendovan posle pedeset pet dana.

Sretenje Gospodnje je hrišćanski praznik koji se obeležava crvenim slovom u kalendaru. Po Mojsijevom zakonu, prvorođeni sin je morao da se posveti Bogu četrdesetog dana po rođenju. Bogorodica je donela Isusa Hrista u jerusalimski hram da ga posveti, a ujedno i sebe da očisti, jer se žena koja je rodila muško dete smatrala nečistom četrdeset dana. Marija je četrdesetog dana prinela dva goluba kao žrtvu i tada je Simeon Bogoprimac, pobožni starac koji je bio u hramu, sreo Isusa Hrista. Simeonu je bilo obećano da neće videti smrt pre nego što sretne Isusa. Zbog ovog susreta se praznik naziva Sretenje.

Na Sretenje se sreću leto i zima, po našem narodnom verovanju. Smatra se da se od ovog praznika počinje menjati vreme, neće biti oštrih mrazeva i hladnoća. Međutim, ukoliko medved izađe iz svoje jazbine i ugleda svoju senku, vraća se da produži spavanje još šest nedelja, što znači da će zima još toliko trajati.

Još jedno verovanje kaže da će se devojka udati za momka nalik onom koga prvog ugleda na Sretenje ujutru.

Razmislite ko vam je u blizini!

Srećni praznici!

 

Autor: portalmladi.com

Pročitano 3684 puta Poslednji put izmenjeno nedelja, 15 februar 2015 13:47
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OklagijaRS

parakvadvs

TOV

KulturniCentarVrsac

VAK

ArchLAB

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

edukacija

iserbia

Cefix

eVrsac

VrsacMOJKraj

ClickMan

PricajmoOTome

VrsacPlus