četvrtak, 23 april 2015 16:35

Srbija druga u svetu po iseljavanju mladih i obrazovanih

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Srbija je dve decenije prva u regionu po iseljavanju mladih i obrazovanih ljudi u inostranstvo, a druga u svetu, upozoreno je na Privrednom forumu mladih.

Potpredsednik Studentske konferencije univerziteta u Srbiji (SKONUS) i koordinartror projekta "Privredni forum mladih 2015" Vladimir Radovanović rekao je da je prema podacima iz 2014. najviše nezaposlenih osoba u Srbiji starosti od 25 do 29 godina, odnosno oko 101.000 mladih, a da zatim slede nezaposleni od 20 do 24 godine, kojih ima oko 90.500.

"Trend povećavanja nezaposlenosti mladih traje od 2008. godine i nema naznaka da će biti prekinut", istakao je Radovanović na Forumu, ističući da su pomenute stope nezaposlenosti mladih u Srbiji više nego u susednim i zemljama EU.

Prema njegovim rečima, skoro 80 odsto mladih čeka na zaposlenje duže od godinu dana, zbog čega mladi sve više smatraju da je u Srbiji nemoguće pronaći posao i zato odlaze iz Srbije. Radovanović je poručio da država mora da preduzme nešto i nakon školovanja mladima omogući da se zaposle.

Dekan Elektrotehničkiog fakulteta u Beogradu Branko Kovačević rekao je da je očigledno da postoji sistemska greška u odnosima države, privrede i obrazovanja, s obzirom da je najveći broj mladih nezaposlen. Kovačević je istakao da znanje treba da bude osnov privrede, kako bi ona bila konkurentna i profitabilna, a ne "šrafciger industriju", aludirajući na industriju koja se bavi samo sklapanjem proizvoda od uvoznih delova.

"Od 1990. godine do danas smo izgubili oko milion radnika u sektoru industrije", podsetio je Kovačević, govoreći o procesu deindustrijalizacije koja je u Srbiji, kako je rekao, "sprovedena nasilno".

Pomoćnik ministra prosvete Milan Šuvakov je upozorio da naš obrazovni sistem još nema upisnu politiku za studiranje na fakultetima i da je predviđeno donošenje zakona o nacionalnom okvru kvalifikacija, koji će utvrditi naše potrebe za kadrovima, prema potrebama tržišta rada.

Planirano je donošesnje zakona o visokoškokskom obrazovanju, kojim će biti sprovedena reforma u tom sistemu, rekao je Šuvakov. Pomoćnik ministra obrazovanja je pozvao da dobro razmisle koje će studije upisati, da ne biraju zanimanja za kojima nema tražnje na tržištu.

Izvor: rs.n1info.com

Pročitano 2632 puta
Aleksandra Zarija

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Budi u toku! :)

Prijavite se na mejling listu kako biste na vreme dobili važna obaveštenja.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

ArchLAB

OpstinaVrsac

VrsacMOJKraj

eVrsac

edukacija

KulturniCentarVrsac

PricajmoOTome

Cefix

VAK

VrsacPlus

OklagijaRS

parakvadvs

iserbia

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

TOV