četvrtak, 19 jun 2014 00:00

Medicina - Bojana vs. Mihailo

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Bojanu Čolić i Mihaila Vešovića, osim što su sugrađani, spaja još jedna stvar – ljubav prema medicini. Zato su se, kada je došlo vreme za studiranje, i odlučili za Medicinski fakultet. Bojana je rešila da školovanje nastavi u Novom Sadu, a Mihailo se opredelio za Beograd. Svoja iskustva koja su do dao sada doživeli na ovom fakultetu rado su podelili sa nama.

BojanaColic

Bojana

MihailoVesovic

Mihailo

Zašto si se opredelio/la za Medicinski fakultet?

Pre svega zato što volim da pomažem ljudima i zato što mislim da nema lepšeg osećaja nego kada učiniš da neko bude zdrav. Inače mislim da je medicina najlepša nauka.

Opredelio sam se za medicinu zato što je volim i zato što je prelep osećaj kada vidite da ste pomogli osobi kojoj je pomoć potrebna.

Koliko si se dugo spremao/la za prijemni i kakav je bio?

Prijemni se sastoji od testa iz hemije i biologije. Hemiju sam spremala šest meseci, a biologiju oko četiri. Prijemni nije bio težak, ali su pitanja bila dosta detaljna. Tražili su sitnice.

Za prijemni se sprema hemija i biologija. Spremao sam ga oko četiri meseca. Kao i sve, lako je kad se nauči. ☺

Kako izgleda prosečan dan na tvom fakultetu?

Pre svega, moj prosečan dan počinje u 6h. Relativno rano su predavanja, a nakon toga i vežbe na klinici. Recimo da prosečan dan na fakultetu izgleda kao pravi radni dan, a posle toga treba i da se uči.

Prosečan dan, po mom mišljenju, ne postoji na Medicinskom fakultetu. Ima i napornih i manje napornih dana, ali pretpostavljam da je tako i na većini drugih fakulteta. Ali svakako, kada nešto voliš, ništa nije toliko naporno.

Na svakom fakultetu ima i lakših i težih predmeta, kao i profesora koji su ok ili ne. Kakvo je stanje na tvom faxu?

Po mom mišljenju, ne postoji neko "zlatno pravilo". Svakome je težak neki drugi predmet, kao i profesor. Ako se uči redovno i ako se povezuje gradivo, niko i ništa nije preteško.

Ima i težih i lakših predmeta, naravno. Ali ipak moram da priznam da stvarno ima dosta teških predmeta i profesora koji su sujetni. Mada, do četvrte godine se čovek navikne.

Da li postoji neka stručna praksa, tj. koliko fax pomaže u tome da shvatite u praksi šta je to što studirate, ne samo u teoriji?

Stručna praksa postoji: fakultet svake godine organizuje praksu u Rusiji, a studenti takođe mogu da se prijave i za naučnu razmenu širom sveta. Praksa na klinici je svakodnevna, a takođe možemo da idemo i na dežurstva sa profesorima. Dostupno nam je onoliko koliko želimo.

Praksa nam je dobra i doktori koji nas uče poslu veoma su prijatni, strpljivi i žele da pomognu. Fakultet takođe ima internacionalnu razmenu što je, naravno, jako dobro zbog poznanstva koja ostvaruješ, a i u budućnosti može da koristi za dobijanje posla i specijalizacije.

Šta sve možeš posle završenog Medicinskog fakulteta

Posle završenih osnovnih studija možeš da počnes život ispočetka. ☺ Šalim se, naravno. Možeš da ostaneš na opštoj praksi ili da se opredeliš za neku specijalizaciju, što je svakako bolje.

Posle tih šest godina možeš da biraš – opšta medicina ili neka specijalizacija. Onkologija, ginekologija i akušerstvo, kardiologija, endokrinologija samo su neke od njih. U zavisnosti šta ti se sviđa, izbor je na tebi.

Kada bi ponovo upisivao/la fax, da li bi upisao/la isti ili neki potpuno drugačiji?

Uvek bih ponovo i ponovo upisala medicinu.

Ne bih upisivao nijedan drugi fakultet, jer, kada jednom osetite draž ove nauke, zaraženi ste čitav život njom.
Pročitano 4947 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 18 jun 2014 23:19
Anja Babinka

anja.babinka@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

edukacija

parakvadvs

VrsacPlus

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VrsacMOJKraj

KulturniCentarVrsac

Cefix

PricajmoOTome

VAK

OklagijaRS

ClickMan

eVrsac

ArchLAB

OpstinaVrsac

iserbia