ponedeljak, 27 mart 2017 17:49

Filokafe - Hajde da analiziramo tuđe svesti!

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

U filozofiji je još od vremena Renea Dekarta aktuelan takozvani problem tuđih svesti. Naime, pretpostavka, nekada veoma dominantne, kartezijanske tradicije je da je princip samosvesti jedan subjektivan princip, u koji subjekat ima povlašćen i direktan pristup. Dakle, ja znam da sam svesno biće i za sebe to mogu da tvrdim na osnovu direktnog uvida u sopstvenu svest. Na pitanje otkud znamo da je druga osoba svesna neki od mogućih odgovora bio bi na osnovu ponašanja, odnosno povratne informacije. Naime, mi u poređenju sa sobom ili, ako je drugačije, ukoliko se uklapa u očekivano društveno ponašanje izvodimo da je druga osoba svesna i time joj pripisujemo određene osobine.

Međutim, šta ako nije onako kako izgleda?

Hajde da o tome porazgovaramo na martovskom filokafeu u Vršcu, koji će sa Snežanom Đenić (dipl. sociologom-masterom) i Miroslavom Milojevićem (dipl. filozofom) koordinisati Marija Mitrovanov (master filozof i glavni koordinator Grupe za filokafee pri SPPA), koja je svoj master rad odbranila upravo na temu problema tuđih svesti, ali i čemu posvećuje svoja dalja interesovanja u svetu filozofije.

Budući da je tema veoma aktuelna i primenljiva u mnogim ljudskim delatnostima, koordinatori će joj pristupiti iz više uglova, te će neka od razmatranja biti:

Ja sam svesno biće, ali šta ću ako svi vi niste?!
- Na osnovu čega znam da sam ja svesno biće, a na osnovu čega znam da su drugi svesni?
- Zbog čega neretko podrazumevamo da svest drugog čoveka prati i njegove postupke?
- Šta je kolektivna svest i kako se ona formira?
- Da li smo uvek podjednako svesni sebe?
- U kakvoj su vezi nesporazumi sa problemom tuđih svesti?
- Nismo li, valjda, zarobljeni u svojoj glavi?
- Čemu, zaboga, ova tema?
- I šta ćemo sa našom potrebom za kontrolom ako su Dekart i Mitrovanov u pravu?

Ukoliko imate volju da zagolicamo vaše male sive ćelije, dođite u petak, 31. marta, u 17.30h u Galerijanu u Sterijinoj 26 u Vršcu.
Ponesite sa sobom svoju svest, radoznalost i 500 dinara, koje ćemo vam konvertovati u dva pića po vašoj želji i tri sata učešća u filokafeu uz prisustvo koordinatora, koji organizuje naučna institucija Srpsko udruženje za filozofsku praksu (SPPA).

Zbog ograničenog broja mesta ljubazno vas molimo da svoje prisustvo potvrdite blagovremeno na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. uz naznaku da se prijavljujete za filokafe u Vršcu.

Podsećamo vas da za evidentiranih deset učešća dobijate zvanični sertifikat od SPPA o 30 sati doprinosa filozofskoj praksi!

*****
Koncept filokafea omogućava strukturiranu diskusiju i analizu pojmova sa kojima se svi u svakodnevnom životu susrećemo, koji na neki način imaju značaj u našem životu, ali čiju suštinu nismo dovoljno razmatrali. Filokafe vodi filozof–praktičar, koji je upoznat sa pravilima pojmovne analize i argumentacije, međutim, filozof praktičar nije govornik, već koordinator grupe, jer on pomaže učesnicima da sami bolje analiziraju pojmove i da racionalizuju svoje subjektivne utiske, a sve to u cilju dostizanja uvida koji učesnicima praktično koriste u svakodnevnom životu.
Lu Marinof, autor svetskog bestselera ,,Platon, a ne Prozak”, govori o filozofskom kafeu kao načinu ,,vraćanja filozofije njenoj prvobitnoj funkciji obezbeđivanja misaone hrane i ohrabrivanja ljudi da preispituju sopstvene živote”.

Više informacija o SPPA pogledajte ovde.

Do filokafea, neka razmatranja na temu problema tuđih svesti možete pogledati na TEDx govoru Marije Mitrovanov, koja je analizirala ovaj problem kroz pitanje konstruisanja veštačke inteligencije analogne čoveku. Podsećamo, nosilac licence ovog TEDx-a u Vršcu je Snežana Đenić.

izvor: iserbia.rs

Pročitano 2282 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 27 mart 2017 17:54
Alena Delkić

Budući inženjer i dizajner. Zaljubljenik u univerzum.

Budi u toku! :)

Prijavite se na mejling listu kako biste na vreme dobili važna obaveštenja.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

TOV

KulturniCentarVrsac

VAK

eVrsac

OklagijaRS

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

Cefix

ClickMan

VrsacPlus

ArchLAB

iserbia

parakvadvs

edukacija

VrsacMOJKraj

PricajmoOTome