subota, 01 oktobar 2016 09:36

TUŽNE SUDBINE ČOVEKOVIH NAJBOLJIH PRIJATELJA: Oni traže topli dom

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Problemi koje je Opština Vršac imala sa više stotina pasa lutalica tokom prethodnih nekoliko godina donosili su gradu novčane izdatke od nekoliko miliona dinara na godišnjem nivou, koje je Vršac građanima isplaćivao na ime odštete zbog ujeda pasa lutalica.

Otvaranje Prihvatilišta za pse u maju 2011. godine delimično je rešilo taj problem. U njemu su psi ostajali do izvršenja trijaže, vakcinacije, strelilizacije, i čipovanja, ali je nakon mesec dana zbog nedovoljnog kapaciteta Prihvatilišta većina njih vraćana nazad na ulicu. Dodatne komplikacije donosilo je pojavljivanje novih pasa u gradu, za koje se osnovano sumnjalo da se iz drugih opština organizovano dovoze do opštine Vršac.

foto4

Polovinom februara 2015. godine opština Vršac odlučila je da reši problem sa psima lutalicama i ukloni ih sa gradskih ulica izgradnjom adekvatnog smeštaja za njih. Tako je nekoliko meseci kasnije otvoren Azil za pse, objekat od oko 700 kvadratnih metara čija je namena trajno zbrinjavanje napuštenih pasa sa obezbeđenim boravišnim mestom, veterinarskom negom, hranom i vodom.

foto2

Većina građana dočekala je ovu vest kao olakšanje, ubeđena da je „čoporu besnih pasa koji ujedaju ljude na ulici“ neko konačno stao na put. Ipak, otvaranje azila tog tipa samo je jedan u nizu ozbiljnih koraka u rešavanju kompleksnog problema velikog broja popularno nazvanih „uličara“. Kako bi se njihov broj na ulicama smanjio najpre je potrebno edukovati građane o njihovim vlasničkim obavezama čije neispunjavanje u lošu poziciju dovodi i životinje i opštinu.

Neodgovorni vlasnici koji sa psima neretko postupaju i nasilno jedan su od glavnih uzročnika ovog problema koji za rezultat ima napuštene pse koji na prisustvo ljudi reaguju onako kako su prethodno tretirani – napadaju, misleći da se zapravo brane. Prolaznici koji neadekvatno tretiraju pse na ulici dodatno pogoršavaju stvar. Dakle, u pitanju je problem koji može da se reši isključivo saradnjom celokupnog društva.

foto3

U vršačkom Prihvatilištu za pse lutalice trenutno ima oko 100 pasa raznih životnih dobi, dok ih je u Azilu nešto više od 400. Nekada napušteni, izbačeni i mučeni danas su socijalizovani, vakcinisani, sterilisani i čipovani psi. Neki od njih u prihvatilištu su već godinama. Spremno čekaju da im neko pruži drugu šansu da se dokažu kao najbolji prijatelji i tako zasluže mesto u porodici koja će ih voleti i ceniti kao živa bića, a ne tretirati kao igračku za raznonodu. Možda ste taj neko baš vi.

foto5

Ukoliko želite da nekome od ovih pasa pružite ljubav i topli dom, ili na bilo koji način pomognete institucijama koje se bave brigom o njima, to možete učiniti kontaktiranjem osoblja putem telefona ili direktnim odlaskom na adresu Prihvatilišta i Azila.

Azil za pse

Put za Vatin (Kod OMV Pumpe)

26300 Vršac

Kontak tel. + 381 (0)13 839 510

 

Prihvatilište za pse

Đure Cvejića BB

26300 Vršac

Kontakt tel. + 381 (0)13 839 510

Pročitano 4781 puta

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

Cefix

iserbia

edukacija

KulturniCentarVrsac

PricajmoOTome

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

OpstinaVrsac

parakvadvs

VAK

VrsacMOJKraj

ClickMan

eVrsac

ArchLAB

VrsacPlus

OklagijaRS